След 15 юни окончателно пада карантината при влизане в Гърция. Прогнозите на синоптиците за идните месеци са отптимистични и  ще се радваме на едно горещо лято. Сега е и времето, в което можем да започнем да правим планове за бъдещата си почивка, а пловдивчани насъмнено и тази година ще насочат поглед към южната ни съседка Гърция, която предлага повече от добри условия за незабравима ваканция, допълнена от вкусна храна, бели плажове и лазурно синьо море. 

Една от популярните туристически агенции в Пловдив - Анатравел, която е с над 20-годишен опит в туризма, е специализирана именно в предлагането на почивки в Гърция, като оферира на своите клиенти най-добрите и отбрани оферти на топ цени. Офисите й могат да се посетят както в Пловдив, така и в София.

Именно по тази причина се обърнахме към тях за професионално мнение:

- Какви са възможностите за почивка в Гърция?

– Слава Богу, южната ни съседка поддържа отлични показатели в следствие на анти-пандемичните мерки, предприети от правителството и страната отваря границите си за посещения от служебен характер от 01.06.2020, а за туризъм от 15.06.2020, когато отварят врати и всички сезонни/курортни хотели.

Пътуването след тази дата (15.06.2020) ще се осъществява само с декларация от пътуващите и без да се налага карантина при влизането в Гърция или в България. Много е Важно да се уточни тук, че Гърция отваря границите си на принципа на т.нар. туристически балон или COVID-19 коридор, което всъщност представлява споразумение между определен брой държави със сходни резултати от анти-пандемичните мерки взети във всяка от тях, както и сходни здравни изисквания за след пандемичния период, като същевременно границите им остават затворени за посетители от държави, в които все още ситуацията е кризисна, за да се ограничат възможностите за повторно масово разпространение на вируса.

- Какво препоръчвате?

– Гърция е страна, предоставяща възможност за разнообразни пакети според нуждите и възможностите на всеки турист – от уикенд програми до почивки с 5 и повече нощувки. Също така късите разстояния до много от курортите в Северна Гърция благоприятстват и организиране на почивки със собствен транспорт.

- Кои са предпочитаните дестинации?

– Макар и да са минали едва 2 седмици от приключването на извънредното положение в страната, вече определено можем да твърдим, че се оформят две явни тенденции в избора на пакети от нашите туристи.

Първият за уикенд програмите ни с 1 и 2 нощувки в Кавала, по време на които се ходи и на плаж на един от най-добрите плажове в Северна Гърция – Амолофи.

Програмата е подходяща за всички възрасти и вкусове, но особено е привлекателна за туристите ни, които поради пандемията са изхабили голяма част или цялата си отпуска и нямат възможност да отсъстват по-дълго. Другата тенденция е островният туризъм, като се набляга на Санторини, Миконос, остров Тасос и Йонийските острови – Лефкада и Закинтос. Причината за това са не само природата и гледките, които ни оставят без думи, но и фактът, че по време на пандемията поради изключително строгите мерки в страната и ограниченият достъп до островите, вирусът не успя да стигне до тях.

- Има ли място за притеснение за почивка в южната ни съседка?

– Следяхме отблизо ситуацията в страната и смятаме, че местното правителство действа напълно адекватно, а следкризисните мерки, които се наложиха, както от здравното, така и от туристическото министерство на Гърция, би следвало да гарантират безопасността на туристите за провеждането един спокоен туристически сезон.

- Кога е удачно да се направят резервациите?

 – Това е много актуален въпрос в момента. Резервациите е удачно да се направят по всяко време, докато има налични места. За нас можем да кажем, че имаме програми дори за септември, по които имаме записвания още от преди месец март и в момента записванията тепърва започват да набират скорост. Надяваме се и тази година летният сезон да донесе само позитивни емоции на българските туристи.

Актуалните оферти за Гърция вижте ТУК