Понякога жадуваме за усещането да се потопим в океана, вълните се блъскат над главите ни, дъното се губи под краката ни. Но друг път искаме същото елементарно преживяване, но с лукса да можем да докоснем дъното (и може би дори да вземем горещ душ след това). Тук влизат океанските басейни.

 Независимо дали са естествени скални гротове или изкуствени от бетон и плочки, тези океански басейни ви дават най-доброто от двата свята: безопасни, спокойни води с безгранична гледка към морето и небето. Ако търсите алтернативно морско изживяване или може би стъпка към прехода от традиционните басейни към „големите сини“, тези водни оазиси могат да са подходящи за вас.



Пещерата на поезията, Италия

 Скочете от варовиковите скали в прохладната цианска вода и след това плувайте под арката в Адриатическо море. Елате в началото на лятото, за да избегнете тълпите; през останалата част от годината ще бъдете само вие и морските птици (и няколко студоустойчиви руски туристи). В близост има няколко археологически обекта, сред които Grotto della Poesia Piccola („малка пещера на поезията“), стените й са покрити с древни надписи.

 

До океанския ров Суа, остров Уполу, Самоа

 От горе тази пясъчна-зелена дупка за плуване прилича на око на гигант, мигащо от лавашкия пейзаж на острова Уполу на Самоа. До 30-метровият басейн е достъпен с висока и леко ужасяваща дървена стълба, въпреки че смелите (или глупави) просто скачат. Водата тук е толкова чиста, че от далеч виждате риба, която плува. Изкопът се захранва от подводен тунел за лава, който води към Южния Тихи океан - умели водолази могат да плуват през него.

 

Басейн Бонди Айсберг, Сидни, Австралия


 Изградени в скалите точно над рухналото Тасманско море, баните Бонди в края на най-известния плаж на Сидни са емблематични от повече от век. Всеки е добре дошъл да се потопи в басейна на скута или прилежащия детски басейн. Тъй като басейните са бетонни, водата тук всъщност е по-студена от морето.

Порто де Галинхас, близо до Ресифе, Бразилия

 В страна с толкова богатство, когато става въпрос за плажове, Порто де Галинхас, на юг от Ресифи, все още успява да се открои благодарение на разпръснати от тюркоазени и аквамаринови отвори кратка разходка с лодка от финия си бял пясък.

 

Морка точка, Кейптаун, Южна Африка

 Изправен пред мразовития Атлантически океан в края на крайградския Кейптаун, Sea Point Pavilion е пръскащо, шумно, лятно парти по бански. Има плувен басейн, басейн за гмуркане и два детски басейна - всички със солена вода. Когато сте готови да изсъхнете, излегнете се на тревата с пикник и студена сода от един от продавачите в парка и наблюдавайте облаците, които се носят над върха на Лъвската глава. Трудно е да си представим по-живописен обществен басейн.