Въпреки, че този летен сезон цените на чадърите и шезлонгите не би трябвало да бъдат с досега познатите ни високи цени, е добре да бъдем бдителни относно това как и за какво ни таксуват. В разгара на летните отпуски е добре да проучим предварително какви са цените на плажовете, които искаме да посетим.

Само преди няколко седмици от ресорното министерство обявиха, че цените за плажните принадлежности ще са символични. В действителност на някои популярни плажове чадърите и шезлонгите са по 1-2 лева. Но не навсякъде е така. Въпреки свалянето на таксите, на някои места плажните принадлежности си остават значително по-скъпи. 

Според данни на Министерството на туризма сред най-скъпите плажове, които са отдадени на коцесия тази година са "Стамополу-перла", Приморско, и "Божурец -Топола 2", Каварна, "Градина - централен, част 2", където чадър и два шезлонга излизат по 20 лева.

Доста по-изгодни са цените на "Златни пясъци" например, където цената за чадър и шезлонг е по два лева. На плаж "Буните 2" във Варна са още по-ниски - 3 лева за чадър и два шезлонга. В същото време на "Градина" има и далеч по-евтини варианти за наемане на шезлонг и чадър. На плажа на "Къмпинг Градина" да си наемеш шезлонг или чадър струва само 3 лв., а за гостите на къмпинга те са дори безплатни.

На една от най-популярните ни дестинации сред чужденците - "Слънчев бряг", цената за два чадъра и шезлонг е 12 лева, доста под познатите ни цени от минали години. Същите са таксите и на плаж "Несебър-юг". По един лев са чадърите и шезлонгите на плаж "Албена".

Въпреки по-евтините чадъри и шезлонги по родното Черноморие, като част от мерките за стимулиране на туризма на фона на пандемията, станахме свидетели на някои доста солени цени през последните седмици, като скъпо кафе на плажа, Wi-fi, задължителни шалтета и други. Тези допълнителни "екстри" на практика компенсират безплатния чадър, обявен от министерството.

Безплатни плажове

Според данните за 2020 година има и плажове с безплатни принадлежности. Общо те са малко над 20. Сред тях са "Шкорпиловци- юг", "Обзор- юг", централен плаж в Бургас, "Росенец- север", "Приморско централен".

 

Вижте на карта с цените ТУК или потърсете дестинацията в списъка: