След негативните очаквания за предстоящи летен сезон, сега близо 50% от хотелите на "Златни пясъци" отвориха врати и посрещнаха първите си туристи, докато само преди седмица те бяха пусти.

Гостите са предимно румънски туристи, но се увеличават тези от Германия и Полша.

Туристите са доволни, че хотелите спазват високи противоепидемични мерки. Казват, че са притеснени заради коронавируса, но са проучили нещата у нас и се чувстват в безопасност, а и цените били добри.

"От около десетина дни резервациите се раздвижиха и заетостта ни е средно около 50%. Основно пакетите, които в момента се продават са: четвъртък, петък, събота и неделя. Румънците, които идват при нас, гледат времето и си правят резервации в последната минута. Има анулации, но те са незначителни в момента", коментира пред БНТ Яница Константинова, управител на хотел в курорта.

Надява се сезонът да бъде добър, макар и да не достигнат миналогодишната заетост.

На юг плажовете също се изпълниха с почиващи през уикенда.

Дали от бранша обаче са оптимисти за летния сезон, след като над 40 от големите хотели в "Слънчев бряг" отвориха врати?

Хотелиери обясниха, че в началото е имало много канселации, но сега са обнадеждени, защото пък имало бум на резервации за края на юли.

В южния ни курорт даже имало хотели с пълна заетост и няма къде да настанят желаещите да почиват.

Междувременно в Шабла очакват добър туристически сезон, дори и да се наложи противоепидемичните мерки да останат заради COVID-19. Черноморската община е предпочитана за почивка предимно от български и румънски туристи. Прогнозите са до 70-80% от местата за настаняване в района да бъдат заети през това лято.

Много българи напоследък се отправят към северното ни Черноморие. Привличат ги дългата плажна ивица, красивите дюни, тишината, а и районът не е презастроен.

"Така се случва да бъдем на нашето Черноморие, но не съжалявам. Посещавала съм доста красиви места, но българското си е българско" , споделя Мария Димова.

"Аз за първи път съм в Шабла. Впечатлен съм от спокойствието, от обслужването", казва Димитър Кунчев.

През последните 5-6 години туристическият бранш в Шабла разчита основно на българи и румънци през лятото.