Скитане по улиците на големите европейски градове в даден момент е вековна традиция - тази, която все още позволява на читателите да пътуват не само през страни и през континентите, но и извън времето.

Тези романи ще ви пренесат в многообразните покрайнини на постколониална Британия, обратно в забързаните дни на Пражката пролет през 60-те години на миналия век Чехословакия, през полетата на исландската лава, високо в Алпите и през Париж - с много вникване в човешкото състояние, което трябва да се разгледа по пътя. Няма да ви трябва паспорт, но може да ви е необходима отметка.

Европа

Полети от Олга Токарчук

Полската авторка Олга Токарчук спечели както Нобеловата награда за литература, така и Man Booker International. В него ще намерите произведение, което е импресионистично и постмодерно, под формата на преплетени винетки, които допълват едно по-голямо цяло: медитация за характера на пътуването и преживяванията, които ще откриете в летищата и хотелските лобита. Това е напълно уникален стил, който нюйоркчаните се опитаха да определят като „фленеуриен есеизъм“ и достатъчно сигурно, до края ще се почувствате, сякъш сте били на наистина епична разходка из Европа.

Исландия

Имена за морето: Непознати в Исландия от Сара Мос

Това е достатъчно често срещано преживяване, за да фантазираме за живота в друга държава, но не всеки всъщност прави този скок. Сара Мос попада в последната група, като премества малкото си семейство от Кент във Великобритания в Рейкявик. Тя се оказва потопена не само в съвсем различен език и пейзаж, но дезориентираща смесица от строга реалност и фолклорна фантазия, хващаща опашния край на икономическата депресия на Исландия, което все още вярва в елфите.

Босна и Херцеговина

Мостът на Дрина от Иво Андрич

Използвайки мост на 300 години като котва, Андрич ви потапя далеч в историята на  Босна и Херцеговина в 16-ти век и извежда читателя до Първата световна война, проследявайки живота на обикновените хора над три века, когато прекосяват река Дрина. От дните на Османската империя до убийството на ерцгерцог Фердинанд, Андрич успява да смеси историята и фантастиката по завладяващ начин. Определено ще искате да добавите моста (сега обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство) в списъка си с места за посещение, след като го прочетете, заедно с музея на Иво Андрич.

Англия

Градът на ума от Пенелопа Лайвли

Архитект обмисля миналото и настоящето в Лондон, град, който отразява историята и съвременността в лицето му, от новия проект, над който работи в Доклендс, до остатъците от блица - и векове от миналото - разпръснати по улиците на столицата на Англия. Интимността и специфичността на този роман е осезаема и бързо ще откриете, че подобно на главния герой, „градът е в сегашното си състояние“.

Португалия

Годината на смъртта на Рикардо Рейс от Жозе Сарамаго

Поставен на фона на възхода на фашизма през 30-те години на миналия век в Португалия, титулярният доктор Рейс се завръща от Бразилия и се оказва в състояние на безцелност. Той се скита и губи времето си в компанията на жени, като през цялото време залива читателя в забележителностите, звуците и детайлите на Лисабон.

Украйна

Музеят на изоставените тайни на Оксана Забужко

Главната героиня Дарина Госчинка е телевизионен журналист, който разкрива тайни, както исторически, така и непосредствени, докато изследва жена от съветско време на име Олена Довганина и разследва внезапната смърт на своята приятелка, съвременна живописецка. Покрай обратите на този сюжет, Забужко съчетава жанрове и предизвиква големите руски романисти в нейния експанзивен стил, давайки на читателите познания в историята на Украйна от Втората световна война до Оранжевата революция и градовете Киев и Лвов.

Турция

Черната книга на Орхан Памук

Адвокат на име Галип се обсебва от изчезването на съпругата си, дори до степен да загуби самоличността си. Той претърсва Истанбул за улики, от магазина на Аладдин и театъра Дворец до бреговете на Босфора. Нивото на детайлите, които Памук разкрива, е интензивно и завладяващо, с такива запомнящи се образи като потънали подводници, ръждясали от дребния Шор Път и останките на стари кадилаци, прогонени от скали от гангстери, които лесно биха могли да обитават песен на Брус Спрингстийн. Ефектът от всичко това максимализъм и мистерия е замайващ ефект, за разлика от това, че сами се скитате в Истанбул. Не е чудно, че Черната книга е приветствана като турска култова класика.

Испания

Югът от Колм Тойбин

Приказка за ирландските емигранти в Барселона десетилетие след испанската гражданска война, зашеметяващият роман на Тойбин е пълен с богати описания, които ви поставят сред силната светлина на Испания, нейните плажове и обедната жега, екскурзии с влакове до Сан Себастиан, пътувания до Пиренеите и трапезария в хотел Колон. Главният герой е амбициозен художник, привлечен както към ирландец, така и до испански анархист, воювал във войната.

Русия

Петербург от Андрей Бели

От Русия не липсва голяма литература, но това е едно от по-малко известните и по-достъпни произведения. Вместо като разпръснат многофамилен епос като „Война и мир“ Петербургът на Бели действа като политически трилър - надпревара срещу бомба, тръгваща в град на прага на революцията. Това поставя читателя точно в сърцето на Санкт Петербург, с оживени модернистични описания на града от катедралата "Св. Исаак" до "черно-сивите кубчета къщи" до статуята на Петър Велики, бронзовият конник.

Чехия

Сврака на времето: Разходка в Прага от Мила Голдбърг

Пътешествие, еклектично като самата Прага, Сврака на времето разглежда града като артефакт в музей, във всичките му контури, пукнатини и напукани фрагменти. Мила Голдбърг се докосва до основните моменти в дългата история на Прага, които промениха улиците, по които може да се разхождате днес, от вестернизацията през 90-те до природните бедствия през 2000-те до нашето непрекъснато очарование и признателност към романтичната стара архитектура. До края ще усетите, че сте се разхождали по улиците на Прага и сте виждали кътчета на града, които може би никога не сте забелязали преди.

Германия

Куполна нощ от Уве Тим

Сензорна, трагикомедия с луда шапка за писател, който се бори да завърши статия, така и читател от Милано в колоритния Берлин след обединението. По пътя разказвачът среща масив от бивши източни и западни берлинчани, които се мъчат да осмислят как се променя градът - и как са се изместили и собствените им идентичности и смисъл.

Гърция

Раздяла от Кейти Китамура

След като бившият й съпруг изчезва в Южна Гърция, млада жена се установява в селски луксозен хотел, за да обмисли края на брака им и неговото изчезване. Тя е привлечена към живота в грапавото рибарско селище и в съзерцания за присъствие и превод, които ще бъдат познати на всеки, който се е оказал далеч от домашното познание. В сравнение с някои от Елена Феранте, автор на любимите романи на неополитанците, Китамура натрупва разкрепостения си ноар с твърдо чувство за място, което основава интроспекцията на разказвача.

Австрия

В очакване на изгрев от Уилям Бойд

Уилям Бойд дойде на идеята за изчакване на изгрев след посещение на музея на Фройд, разположен в стария апартамент на известния лекар на Берггас 19. Той се зае да предизвика Виена точно преди Първата световна война завинаги да промени Европа с тази история на англичанин актьор, привлечен в шпионски каперс, докато се опитва да търси психоанализа в чужбина. Въпреки че историята се движи на моменти до Лондон, Франция и Женева, сърцето му е в „Градът на мечтите“.

Ирландия

Яйчни черупки от Кейтриона Лали

Има много книги на големи ирландски автори, които представят Дъблин така, че той почти се превръща в герой сам по себе си - най-вече „Одисей на Джеймс Джойс“. Но Лали управлява нещо малко по-различно, въпреки че, подобно на Леополд Блум, нейният главен герой прекарва много време в ровене в кварталите на Дъблин - в случая, за да се увери в самотата си. Дъблин става приятелят, който Лили липсва, един вид постоянен спътник, в този психогеографски роман, който показва как мястото може да се превърне в продължение на себе си, карта на града, стояща за карта на сърцето.

Норвегия

Ледения дворец на Тердей Весаас

Леденият дворец не е дълъг роман, но той е лиричен и прелестен е изобразяване на селския норвежки пейзаж, всички ледени водопади и замръзнали фиорди, тайно кралство. Бързо ще разберете защо това се е превърнало в класика в Норвегия, тъй като за  първи път е публикувано през 60-те години, пълно с красота, чудо и опасност.

Швейцария

Ние летим от Питър Стам

Този сборник с истории се движи през Швейцария от планинските си хотели до горите, от езерото на Констанс до алпийските села, влаковите линии и домовете на обикновените швейцарци, които живеят живота си - влюбват се, ходят на училище и дори посещават IKEA.

Унгария

Прага от Артур Филипс

Противно на своето заглавие, този роман се развива в Будапеща, където пет американски експатри обмислят своите идеи за Прага и Европа след Студената война в началото на 90-те години. По този начин те се движат между нощни клубове и кафенета, кафенета и улични пейзажи, препъвайки се в толкова много от това, което прави Будапеща оживена и уникална, дори когато се бият със случая на "навсякъде, но тук". Филипс успява да изобрази не само външния вид на столицата на Унгария, но и нейното настроение и култура, предизвиквайки прясно независима Будапеща като нова и несигурна като самите герои.

Шотландия

Долина в центъра на света от Малахи Талак

Разположен не по кривите средновековни улици на Единбург, а вместо селските диви райони на Шетланд, романът на Малахий Талак е предизвикателен и органичен, представящ живота на шотландските кротчари и аутсайдер, срещащ ги за първи път. Диалогът дори е внимателно написан на местния диалект Шетланд, оживявайки гласовете на героите толкова, колкото и прозата на Талак за грапавия пейзаж.

Италия

Лъжливият живот на възрастните от Елена Феранте

Малко писатели са толкова отдадени, колкото Елена Феранте да улови духа на Неапол във всичките му противоречия, сюжети и подробности през очите на своите граждани. Тя оживи историческия град в любимия си неополитански квартет, но тук в последната си творба тя изследва класа и привилегиите в по-нов период - началото на 90-те години.

Румъния

Животът започва в петък от Йоана Парвулеску

Удоволствие е да се потопите в този добре проучен исторически фантастичен филм в Бел Епоха Букурещ само за тринадесет дни, когато 1897 г. приключва. Тук има елементи на научна фантастика и фентъзи, като сюжетът е създаден от мистериозната поява на пътуващ във времето журналист, чието внезапно пристигане контрастира ежедневието на другите герои, всекидневният им бизнес е прекъснат от странното събитие. Но различните нишки на сюжета и характера са толкова здраво центрирани в оживен Букурещ, че усещате, че сте там - и че градът е герой сам по себе си.

Холандия

Последно обаждане от Хари Мулиш

70-те и 80-те години Амстердам оживява в приказката на Мълиш за застаряващ актьор, който е призван да изиграе последната водеща роля, изваждайки го от едно затрудняващо крайградско съществуване и обратно на оживената сцена в Амстердам. Това е роман, преследван - като самата Холандия - от Холокоста, и един с много слоеве, което прави този завладяващ начин да свалите вашите предположения и асоциации за Венеция на север, докато следвате главния герой обратно в сърцето на града.

Франция

Париж до Луната от Адам Гопник

По-специално американците имат уникална мания за Франция, както реална, така и въображаема, а ветеранът от Ню Йоркър Адам Гопник се впуска в тази франкофилия в мемоара си от преместването в Париж в средата на 90-те години с младото си семейство. Той огласява Жардин дю Люксембург, прочутия лев бряг, Жардин де Тюлери, Музей д'Орсей и безкрайни бистрота, докато изследва преживяното от чужбина и това, което прави Града на светлината толкова безкрайно специален.

Белгия

Брюж-Ла-Морт от Жорж Роденбак

Удивителен, понякога мрачен, но красиво отпечатан роман превзема Брюж от края на 19 век. По времето на Роденбак градът се бори с усещане за избледняла слава, след като река Цвийн се напълни с пясък и престана да свързва каналите на Брюж със Северно море, а неговият главен герой медитира върху загубите, които го преследват, тъй като Брюж е преследван от Златния си Ера, дори градът вдъхновява ново поколение френски и белгийски художници и композитори.

Европа

Хората на книгата от Джералдин Брукс

Брукс отразява дългата заплетена история на Европа в блестящ роман, който следва рядък илюминиран ръкопис - Сараевската хагада - през целия континент и през вековете. След като Хагата се спасява от обстрели по време на войната в Босна, главният герой започва да я изучава, проследявайки историята си до фин-де-сикъл Виена, епохата на Ренесанса Венеция, Барселона в зората на колониалната ера и средновековната Севиля. Това е история, направена още по-забележителна със своите корени всъщност и от великолепната проза на Брукс.