Краков беше обявен за най-добрата дестинация за градска почивка в Европа за трета поредна година, според изследване на Which?.

Потребителският сайт прави своята класация за 2019 г. на база отговорите на 4 704 респонденти, които оценяват 43 европейски града, които са посетили, по отношение на храна и напитки, настаняване, туристически атракции, пазаруване, лекота на обикаляне, съотношение цена-качество и липса на тълпи.

Полският град получава обща оценка от 93% и е единствената дестинация, която печели петзвездна оценка за съотношение цена/качество, благодарение на средната хотелска цена от £59 и бирата, която струва около £2.


Краков


Някои от най-известните градове не успяват да се представят добре, като Париж се класира на 30-о място, а Рим - на 27-о място, само с една звезда в категорията „липса на тълпи“.

Испания взема две позиции в Топ 10, като Севиля и Валенсия са съответно на второ и трето място.


Севиля


Берлин е четвърти, отличен с пет звезди за настаняване, туристически атракции и лекота на обикаляне, а Амстердам оформя Топ пет, пише economic.bg.

Най-лошо оцененият град е Аликанте. Въпреки че средните цени на билетите и хотелските цени са по-ниски от другите градове в списъка, Аликанте не е получил повече от три звезди за нито една от категориите и има общ резултат от 72 на сто.


Амстердам

 

Ето и Топ 10 на най-добрите градски дестинации на 2019 г. (и оценката, която получават):

1. Краков, Полша: 93%
 
2. Севиля, Испания: 90%
 
3. Валенсия, Испания: 89%
 
4. Берлин, Германия: 88%
 
5. Амстердам, Холандия: 86%
 
6. Будапеща, Унгария: 86%
 
7. Мюнхен, Германия: 86%
 
8. Венеция, Италия: 86%
 
9. Верона, Италия: 86%
 
10. Бордо, Франция: 85%