Недалеч от Амстердам се крие малък зелен рай! Zaanse Schans предлага перфектно запазен поглед към индустриалното минало на Холандия с традиционните си къщи, вятърни мелници, складове и работилници. Отпечатъците на историята припомнят разцвета на региона Заан от 18 и 19 век.

Мястото било осеяно със стотици вятърни мелници, произвеждащи ленено масло, подправки, бои, горчица, хартия и други продукти.

Много от характерните селски къщи са превърнати в музеи, работилници или заведения и могат да се разгледат отвътре. Почти всички холандски традиции са събрани в това малко селце. Тук може да опитате вкусно сирене, да дегустирате топъл шоколад или какаова лимонада. Да се разходите по малките дворчета, мостове и канали и да се телепортирате назад във времето. 

Задължително направете плаване с лодка или малките фериботи. Най-голямата атракция, разбира се, са вятърните мелници. Повечето работят и са наистина впечатляващи.

Можете да ги видите отвън и отвътре.
До приказния Zaanse Schans се стига лесно! Просто хванете влака от централната гара на Амстердам. След 17 минути ще стигнете до гара Zaandijk – Zaanse Schans. Оттам още 10 минути пеша.
Другият вариант е да хванете Rnet-автобус 391. Той тръгва на всеки 15 минути от централната гара на Амстердам. Пътуването ще ви отнеме 40 минути.