GLAS.bg започна поредица от публикации, които да информират нашите читатели къде е възможно да се почива извън страната, какви са правилата при пътуване и мерките, които са предприети от държавата, която искат да посетят. Усещането, че светът е затворен, не е точно така. Полети се изпълняват, а туризъм има, макар потокът от туристи да е в пъти по-малък в сравнение с  предишни години.

Много хора имат близки, които биха желали да посетят и такива, които ще искат да им дойдат на гости. Трети ще търсят на всяка цена вариант да бъдат извън страната покрай Коледа и Нова година. 

Пътуване и почивка могат да се осъществят, но дори и да сте от тези, които предпочитат да си останат вкъщи или се налага да бъдат под каратина, мечтите не са забранени. Напротив - точно сега са задължителни. Дори набелязването на дестинации напред във времето, също ще подобри вашето настроение. 

Дестинация Швейцария! 

Българските граждани могат да пътуват до Швейцария без ограничения.

Считано от 15 юни Швейцария възстанови свободното движение  на граждани от Шенгенското пространство включително и България, ЕС, ЕАСТ и Великобритания, и членовете на техните семейства.

Ограниченията за влизане в Швейцария остават на този етап  за граждани на трети страни, които пребивават в България, Румъния, Хърватия, Кипър, Ирландия и Великобритания. Изключения се правят за граждани на трети страни, които се командироват в Швейцария от фирми със седалище в тези 6 държави, за престой не повече от 90 дни, в рамките на една календарна година. Всички гранични пунктове по вътрешните граници на Шенген ще бъдат отново отворени за свободно движение. Федералната митническа администрация ще запази проверките, с цел предотвратяване на контрабандата на стоки и трансгранична престъпност. На този етап не се организират задължителни тестове по летищата и сухопътните граници. 

Официалният телефон за предоставяне на информация, свързана с корона вируса в Швейцария, е +41 58 463 00 00 (между 06:00-23:00 ч.), а информация за пътуващи до Швейцария се предоставя на телефон +41584644488 (между 06:00-23:00 ч.).

Един от най-предпочитаните за посещения градове в страната е вторият по големина – Женева. Там са осигурени 4 вида градски транспорт за предвижване.

Има директни полети от София, а на два часа и половина с влак се намират най-желаните ски курорти в Европа. 

Ето как изглежда Женева през есента. 

Как да стигнем до Малдивите сега и колко ще ни струва?

Този шикозен, лъскав, космополитен град, разположен на брега на едноименното езеро, всъщност е третият по големина в Швейцария и има зашеметяващо международен пулс: 43.3% от населението е от целия свят. Градът изобилства от музеи, отлични културни мероприятия и може да се каже, че разположението му е просто идеално за скок от Швейцарските във Френските Алпи.

Женева е един от най-важните градове в международната дипломация - тук се намира първата централа на Международния червен кръст; макар ООН да премества централата си в Ню Йорк, и до днес запазва силно присъствие в града чрез множеството си дъщерни организации.

Наслаждаваща се на слънчевите лъчи и спокойното си разположение на брега на Женевското езеро, Женева е заредена със собствения си дух на стил и любов към приключенията.

Интерес представляват Фонтанът в езерото - най-големият фонтан в Европа; часовникът от цветя - символ на часовниковата индустрия за града, чиито 6000 цветя се подменят всеки сезон; катедралата "Сен Пиер" - смесица от романски, готически и неокласически стил, в която е проповядвал реформаторският лидер Жан Калвин; монументът "Брунсуик"; Паметникът на реформаторите; статуята на ген. Дуфор, монументът на оръдията; музеите на архитектурата, историята на изкуствата, часовниците “Патек Филип”; островът на Жан-Жак Русо.