2019 година почти се изниза и всеки прави планове за следващата - 2020. Наред с "почвам фитнес от понеделник", "ще сменя работата" и "ще си купя нова кола", едно от любимите планирания безспорно къде да пътуваме в свободно ни време.

Хората имат различни предпочитания за туризъм, но се надяваме да ви помогнем с избора на следващата дестинация. Комбинирани сме популярни с не толкова познати дестинации.

Без да бъде многословни, вижте кои места да посетите през 2020 година:

Голуей, Ирландия

Европейска столица на културата na 2020 г., Голуей в Ирландия е чудесен избор за следващата година. Въпреки, че други ирландски градове могат да се конкурират с него, живата музика, храната, фестивалите и общата гостоприемност от жителите се открояват от другите градове.

Въпреки че градът ще бъде домакин на голяма част от събитията през цялата година, в селата и островите край западния бряг също ще се провеждат най-различни събития. Те ще се основават на древния келтски календар на страната и четирите ѝ сезона, по известни като "Imbloc", "Bealtaine", "Lughnasa" и "Samhain".

Андите, Перу

Популярността на Перу процъфтява, но най-известната му атракция Мачу Пикчу едва смогва да поеме на туристите. Не е лоша идея да проучите алтернативните пътеки на инките.

Отправете се към рядко посещаваните села в Андите, разгледайте руините от времето преди инките и се насочете към красиво плато Алтиплано, заобиколено от заледени върхове, което е толкова отдалечено, че вероятно изобщо няма да срещнете други туристи.

Кайро, Египет

Когато Големият Египетски музей бъде открит през следващата година в Гиза, в покрайнините на Кайро, той ще стане най-големият музей в света с площ от 5.2 милиона квадратни метра, изцяло посветен на една цивилизация.

Проектът за 1 милиард долара ще включва съкровищата от препълнения египетски музей на централния площад в Кайро, но с много повече пространство и 17 лаборатории, посветени на спасяването и възстановяването на реликвите от древен Египет, като всички 17 от тях ще бъдат с гледка към Великите пирамиди.

Бутан

Бутан спечели първото място в препоръчаните дестинации от Lonely Planet за посещение през следващата година главно заради обещанието на кралството да се превърне в първата напълно органична нация в света до 2020 г. плюс нейното смесване на „древното и модерното“.

Според Lonely Planet Бутан не е обикновено място. Това е последното голямо хималайско царство, обгърнато от мистерия и магия, където традиционната будистка култура внимателно обхваща глобалното развитие.

Кочи, Индия

Дом на летище със слънчево захранване, Кочи също така е родно място и на бохемски кафенета, традиционно и съвременно изкуство, прочутата кухня на южна Индия и колониална британска, холандска и португалска архитектура, която си заслужава да се види.

Кент, Великобритания

Време е да върнете Обединеното кралство в списъка си с дестинации- и по-специално Кент, който става все по-известен със своето първокласно вино.

С древните си замъци, емблематичните Бели скали и над 560 км брегова ивица, няма по-добра дестинация, която да се възползва максимално от красотата на великата британска провинция.

Залцбург, Австрия

Австрия не е само Виена! Залцбург е родното място на Волфганг Амадеус Моцарт и домът на семейството, вдъхновило филмът „Звукът на музиката“. В случай, че не е  достатъчно основание за посещение, през следващата година ще се чества стогодишнината от световноизвестния фестивал в Залцбург - ежегодно лятно тържество с музикални, театрални и културни събития, които се провеждат из целия град.

Историческият град е идеално разположен между Северна и Южна Европа и резултатът е непокътнат бароков стил, в който смесването на италианска и немска култура е очевидна, когато се разходите по улиците му.

 

Все пак, ако имате доверие само на професионалисти с доказани идеи и статистики, вижте и топ 5 от предложения на платформата Airbnb за дестинации, които да посетите догодина:

1. Милуоки, Уисконсин, САЩ

Toп дестинацията в списъка е Милуоки, която е със 729% ръст на годишна база в резервациите и нарастване на интереса сред посетителите на Airbnb. Градът ще бъде домакин на Националната конференция на Демократическата партия за изборите за президент в САЩ следващата година, което може би ще увеличи посещенията. Според Airbnb "този исторически скъпоценен камък на брега на езерото Мичиган често остава под радара" и има "страхотна кулинарна сцена, барове и завладяващи културни забележителности, включващи проектирания от популярния архитект Калатрава музей на изкуствата".


2. Билбао, Испания

Увеличението на резервациите в Билбао е с 402% на годишна база. Градът, който е в страната на баските в северната част на Испания, е известен с музея Гугенхайм, който отворя врати през 1997 г. и е проектиран от известния архитект Франк Гери. През 2018 г. Билбао спечели наградата Европейски град на годината. "Следващата година той ще се превърне и в топ дестинация за любителите на спорта: това е един от градовете домакини на най-любимото футболно състезание в Европа", наречено Атлетик Билбао, пише Airbnb.


3. Бурирам, Тайланд

Бурирам е селска провинция в югоизточен Тайланд (на около 320 км от Банкок), която има някои от най-ценните кхмерски реликви в страната от древната империя на кхмерите в Югоизточна Азия. Според Airbnb в града има увеличение на резервациите с 383% спрямо година по-рано и се е превърнал в популярно място за спортни събития. През 2018 г. Бурирам беше домакин на встъпителното състезание MotoGP в международната верига Chang, а през март 2020 г. MotoGP ще се върне в града.


4. Сънбъри, Виктория, Австралия

В града се наблюдава увеличение на резервациите с 356% спрямо предходната година, според Airbnb. Той представлява предградие, разположено на около 21 мили от Мелбърн, Австралия. "Най-голямата му слава е като родното място на най-желания трофей на крикета - The Ashes", според Airbnb. През 2020 г. в близост до Мелбърн ще се проведе ICC T20 Световната купа по крикет.


5. Румъния

Страната отбеляза увеличение на резервациите с 298% спрямо предходната година. Румъния има едни от най-добре запазените девствени гори в Европа и според индекса за екологична ефективност за 2018 г. е на 15-о място в световен мащаб, що се отнася до жизнеността на екосистемата. Според Airbnb тя има "девствени хълмове и древни селца" и е "перфектната дестинация за всеки, който търси нещо по-спокойно".