Как ще изглежда една обикновена семейна ваканция в епохата след COVID-19? Този въпрос си задават милиони хора по света, както и представителите на цялата туристическа индустрия. Все още не е ясно кога ще бъде "размразен" международният туризъм, но едно е сигурно - пътешествията вече няма да са такива, каквито бяха до началото на 2020 година, категорични са експертите, цитирани от CNBC.

Терористичното нападение над кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 година промени всички правила в авиацията. Настоящата здравна криза ще доведе до подобни, ако не и още по-радикални промени в начина, по който човечеството пътува и най-вероятно няма да засегне само въздушния транспорт. Ще се променят и нагласите на самите туристи. Кратките пътешествия до по-близки дестинации, най-вече в рамките на собствената държава, ще стават все по-предпочитани, поне в краткосрочен план.

Проучване на американската туристическа агенция Longwoods International показва, че 82% от потенциалните туристи са променили своите планове за следващите шест месеца, написа profit.bg. Според Елизабет Монахан от TripAdvisor.com историята показва, че възстановяването на туризма след подобни кризи обикновено започва локално.

"Първоначално се активизират пътуванията до дестинации, близки до дома и т. нар. "уикенд ваканции". Ще мине доста време преди да станем свидетели на по-активно оживление в международния туризъм", прогнозира тя.

Данните от проучването на Longwoods International показват още, че почти една четвърт от хората, които заявяват, че са променили плановете си за почивка, смятат да се преориентират от самолетните полети към пътуванията с автомобил. По данни на американската асоциация на авиокомпаниите Airlines for America в момента над 3 000 самолета, или около половината от целия граждански флот на американската авиация, е на земята. Спадът на пътникопотока през летищните терминали пък отчита спад от 93% на годишна база.

Туристическите агенции в САЩ обаче отчитат друга интересна тенденция - докато в краткосрочен план се наблюдава слаба активност и нежелание за предприемане на пътеществия, то при дълогсрочните резервации има сериозно раздвижване.

"В момента имаме повече заявки за коледните и новогодишните празници, отколкото през април 2019 г. Това означава, че хората са оптимисти за края на годината и предпочитат да планират пътуванията си по-отрано", казва Омер Рабин от електронната платформа Guesty.

Резервациите за Деня на благодарността, Коледа и Нова година нарастват съответно с 38%, 40% и 23% спрямо същия период на миналата година. Според експертите е много вероятно активният туристически сезон, който обикновено се наблюдава през лятото, да се измести в края на годината, ако ситуацията с разпространението на COVID-19 бъде овладяна. В същото време обаче туристите ще обръщат все повече внимание на своята безопасност, смятат туроператорите. Традиционните хотели ще трябва да преосмислят своя бизнес модел, а по-малките къщи за гости и като цяло по-затворените и изолирани места за настаняване ще стават все по-атрактивни.

"Хигиената и дезинфекцията ще бъдат ключовите думи за туризма на бъдещето", смята Омер Рабин.

Същото важи и за "гъвкавостта" - в момента туристите търсят оферти, които има дават възможност да пренасрочват своите пътувания, да отменят резервации, да сменят полети и т.н. Туристическите и здравните застраховки също се очаква да преживеят своя ренесанс.

Експертите дават пример със събитията от 11 септември 2001 година. Преди атентатите само 7% от туристите са плащали за туристическа застраховка, но след това делът им се е удвоил до около 15%.

Сега се очаква тази тенденция да се засили и продажбите на туристически застрахователни продукти да достигнат дял между 25% и 30%.