GLAS.bg започва поредица от публикации, които да информират нашите читатели къде е възможно да се почива извън страната, какви са правилата при пътуване и мерките, които са предприети от държавата, която искат да посетят. Усещането, че светът е затворен, не е точно така. Полети се изпълняват, а туризъм има, макар потокът от туристи да е в пъти по-малък в сравнение с  предишни години.

Много хора имат близки, които биха желали да посетят и такива, които ще искат да им дойдат на гости. Трети ще търсят на всяка цена вариант да бъдат извън страната покрай Коледа и Нова година. 

Пътуване и почивка могат да се осъществят, но дори и да сте от тези, които предпочитат да си останат вкъщи или се налага да бъдат под каратина, мечтите не са забранени. Напротив - точно сега са задължителни. Дори набелязването на дестинации напред във времето, също ще подобри вашето настроение. 

Първата дестинация са Малдивите.  

Ако си мислите, че вечното лято не съществува, че зимата винаги е студена и мрачна, че през месец декември тен се хваща само в соларум, то със следващите редовение ще ви опровергаем.

Само след 8 часа ще може да се озовете на последното райско кътче на земята - Малдивите.

Бели, пясъчни плажове до топлите води на Индийския океан, заобиколени от непокътна природа.

Това е най-желано място за любители на почивка близо до прозрачна, океанска вода и сред уникална девствена природа.

И това става възможно с чартърни програми за Коледа и Нова година. Съществува и вариант за пътуване с едно прекачване през Доха. 

GLAS.bg събра на едно място какво предлагат агенциите като условия и какви са правилата за престой на Малдивите сега.

Най-често предлагани са пакети, които включват:

-Самолетен билет София-Мале-София с директен чартърен полет с включени
летищни такси;

-Един салонен багаж до 5 кг. и чекиран багаж 20 кг.;

-Трансфер летище-хотел-летище (с лодка или хидроплан според избрания хотел);

-5 нощувки в избран хотел на съответна база изхранване;

-Медицинска застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с покритие 20 000
евро и покритие за Covid

-GREEN TAX – 6 USD на ден на човек (възрастен/дете/бебе)

Пакетната цена НЕ включва:

-Новогодишна вечеря;

-Лични разходи;

-Допълнителни екскурзии;

-Застраховка отмяна на пътуване - доплащането е в зависимост от цената на
закупения пакет и срока на анулация. 

- Горивна такса – обявява се 21 дни преди полета (ако авиокомпанията наложи
такава)

Условия заради COVID 19:

-При пристигане на Малдиви се изисква отрицателен PCR тест преведен на английски език, направен 96 часа преди пристигане.

-Всички пътуващи трябва 24 часа преди отпътуване до Малдиви и 24 часа преди връщане в България да попълнят онлайн анкета на следния сайт https://imuga.immigration.gov.mv/ethd/create

-ВАЖНО! Информацията може да бъде актуализирана по всяко време в съответствие с въвеждане на нови изисквания и разпоредби.

Важна информация за пътуващите:

-За пътуване до Малдиви важи безвизов режим

-Забранено е внасянето на алкохол. Консумацията на алкохол е разрешена само в хотелите на туристи.

-Забранено е изнасянето от страната на корали и неща направени от тях (освен тези, които са направени от лицензирани производители и придружени със сертификат)

-Забранено е изнасянето от страната на предмети и неща, намерени на дъното на океана.

-Със закон е забранено да се изваждат от водата корали, раковини, морски звезди и т.н., да се уврежда по какъвто и да било начин крайбрежна зона.

-Забранен е риболов близо до островите. За целта се организира риболов отдалечен от бреговете.

-Забранено е да се оставят боклуци на плажа, глобите за това нарушение са
много големи.

-Малдиви са мюсюлманска държава и задължително трябва да се спазват правила за прилично поведение и облекло (извън хотела, където има местно население, препоръчително да се ходи с покрити рамена и колене).

Анулационни срокове:

-Крайният срок, в който потребителят може да се откаже от договора (анулация), без да дължи неустойка е до 60 дни преди датата на пътуването.

-При анулация от 60 до 30 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на изискуемия депозит, съобразно условията на конкретната програма, но не по-малко от 50% от цената на пътуването.

- Ако направената анулация е от 29 до 15 дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 70% от цената на пътуването;

- Ако направената анулация е 15 и по-малко дни преди датата на отпътуване, неустойката е в размер на 100% от цената на пътуването;

ВАЖНО: Промяна на цената е възможна при: промяна на транспортни разходи /гориво/, летищни, пристанищни и др. такси; промяна с повече от 3% на валутния курс в периода м/у датата на сключване на договора и отпътуването;

-Непредвидено покачване на цените от страна на партньорите ни, както и в други обективно наложителни случаи.

-За деца до 18 години, пътуващи без родителите или само с един от тях, трябва да имат оригинал и ксерокопие на нотариално заверена декларация, че и двамата родители са съгласни детето да пътува в чужбина.

Ако дете под 18 години пътува само с един от родителите си (или с друг придружител, различен от родител), той трябва да носи нотариално заверено пълномощно от не пътуващия родител и копие от него (а ако пътува с друг придружител – и от двамата родители) за и излизане на детето в чужбина (в случай че детето пътува с двамата си родители, но те са с различни фамилии, те трябва да предоставят акта за раждане на детето, както и копие от него). 

Този документ ще послужи пред българските гранични власти. Чужденци влезли в Република България със собствен транспорт /лек автомобил/, не могат да напускат границите на страната с друг вид транспорт.

Важна информация:
За пътуване до Малдиви се изисква валиден международен паспорт. Паспортът трябва да е с валидност поне 6 месеца след датата на влизането в страната. Не се изискват допълнителни ваксини. 

Превозването на специално оборудване за екстремни спортове като сърфинг, кайт-сърфинг, гмуркане и други се организира само по запитване и след предварително подадена информация към туроператора.

Цените за Малдивите също са различни. 5 нощувки струват между 1000 и 8000 евро, зависи от мястото, в което ще отседнете. 

Красивата Женева: Можем ли да пътуваме до Швейцария сега?

Природата е дала на Малдивите 26 атола с 1192 коралови острова, изумрудени крайбрежни води с безброй представители на флората и фауната, топло време през цялата година и невероятно приятни и усмихнати жители. Островите се простират на територия от 90 000 квадратни км, което прави Малдивите една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света. 

Най-малката държава в Азия е само 298 кв. км с население над 390 хил. жители. Тя е и най-ниската страна в света със средна надморска височина около 1,5 м и, заради глобалното затопляне, божествените Малдиви са застрашени от изчезване.

Само 203 острова са обитаеми, като на повечето от тях има изградени курортни комплекси. Столицата се намира на най-големия остров и се нарича Мале. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро.