Най-страховитият празник е под носа ни. Къде в Европа да отбележите Деня на Вси светии?

Хелоуин е определян като американски празник. Всъщност, той е европейски. В САЩ тази традиция е донесена от преселници от Шотландия и Ирландия.

Праобраз на съвременния Хелоуин е келтският празник Самайн, или Самхейн. Първоначално той не е имал такава мистична окраска. Бил е отбелязван в края на лятото.

Объркването идва с разпространението на християнството. На следващия ден след езическия Самайн е католическият Ден на Вси светии. Ден, в който се почитат мъртвите.

Традициите в един момент се смесват. Самайн бил наречен Вечерта на Вси светии, а главна тематика на празника станала смъртта и отношенията с мъртвите. Именно този „коктейл“ довел до съвременното честване на един от най-ярките празници през годината.

Нека ви предложим няколко оригинални начини за отбелязването му.

1. Румъния
Започваме с най-мистичната страна в Европа. В Румъния Хелоуин е определян като „вампирската нова година“. Можете да го отбележите в замъка на граф Дракула.

2. Чехия
Чехите празнуват Хелоуин по свой начин. Тук мрачната вечер на Вси светии е превърната във весел детски празник. За децата се устройват сутрешни карнавали, шият се костюми, провеждат се интересни творчески работилници и други развлекателни мероприятия.

3. Италия
В Италия Хелоуин е обичан празник. Във всеки бар или клуб ви очаква празнична атмосфера, както и по улиците и магазините. Навсякъде има тикви!

Ако искате необикновено преживяване, разгледайте замъка Castello Della Castelluccia. Това е сграда от 11 в. След реставрацията е превърната в популярен хотел.

Собствениците му уверяват, че тук ще се потопите в „магическа атмосфера“. Според някои в една от стаите витае духът на император Нерон, пише profit.bg.

4. Германия
За германците Хелоуин е весел костюмиран празник. Те активно купуват дрехи и аксесоари със символика, украсяват домовете си. В последно време, по примера на своите американски връстници, германските деца обикалят съседите в търсене на лакомство или трик.

5. Ирландия
Ирландия се пременява цялата заради празника – от училищата до супермаркетите. Организират се партита буквално във всяко заведение. Без костюм и страховит грим не е прието да се излиза!