Ранният туристически сезон със сигурност е пропуснат. Идеите са насочени към късен летен и есенен сезон, каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и поясни, че придвижването ще бъде само с лични автомобили, за да се избегне струпване на хора в масовия транспорт.

Вчера се проведе голяма среща на министрите от ЕС, които отговарят за туризма. Очакванията са да се издадат общоевропейски препоръки за туристическия бизнес, за пребиваването на туристите, транспортирането им, обясни още той.

"Един от най-големите проблеми при този бизнес е струпването на хора в хотелите, на местата за хранене, на атракците. Трябва да се изработят механизми да няма такова струпване", каза още той.

Той обясни още, че в никакъв случай няма да има парад за 6 май..

"Провеждането на парад със събиране на хора и подготовката му изисква събирането на хора. По този въпрос не сме имали разногласия с Министерство на отбраната", каза генералът.

„Има сигнали от граждани за неспазване на мерките в определени търговски обекти. Ситуацията там се овладява засега много лесно. Повечето създават добра организация. Най-големият ни проблем е да има устойчивост при нещата, които правим. Тежестта тук е предимно върху районните здравни инспекции“, каза оше Мутафчийски.

По отношение на посещенията в парковете, които вече са позволени, вчера е нямало струпване на хора там и ако продължи в същия вид, може да се премине към други подобни мерки.

"Към обяд вчера направихме обиколка на Южния парк и се видя, че организацията е много добра. Имаше съвсем рехаво присъствие на семейства с деца. Не се наблюдаваше струпване на хора. Съвсем добре е създадена организацията, което намалява рисковете от такава разхлабваща мярка", каза генералът.

По думите му ако продължи в същия вид, няма причина да не се премине към други подобни мерки в бъдеще.

"Много важно е пред следващите празници, които предстоят, дали ще има струпвания отново на КПП-тата. Важен е и анализът на това как върви заболеваемостта“, каза Мутафчийски.

По думите му тенденцията при заболеваемостта е възходяща и затова съвсем внимателно трябва да се разхлабват мерките. Затова си направихме труда да отидем и да видим как се спазват правилата при разхлабване на мерките, допълни той

На брифинга стана ясно още, че няма да има санкции за тези хора, които не заведат децата си за имунизация, след като беше подновена тази дейност в страната.

Шефът на ВМА обясни още, че днес в 00,00 ч изтича карантината и в село Паничерево. Причината е, че там заразата засега е овладяна.

Не се отменя обаче носенето на маски, спазването на лична хигиена и на дистанция.

Паничерево е под карантина от 15 април. В селото има около 95 жители. Там населението бе тествано с дарени бързи кръвни тестове.