Вярно е, че лятото свърши, но вместо да се натъжаваме, по-добре е да помислим (ако не сме го направили) къде можем да попътуваме през есента. Навън вече по-хладно и по-приятно за разходки, самолетните билети са по-евтини и несъмнено има много уникални места в Европа, които си струва човек да посети. Да не споменаваме, че някои от тях си имат и чудесни поводи, като редица есенни събития и фестивали.

И ако вече сме се отнесли и сме пропуснали да си запазим билет и да присъстваме на прословутия Oktoberfest в Мюнхен (все още имаме малко време, защото е до 6 октомври), то несъмнено има още прекрасни възможности, от които да се възползваме, както напомнят и от Travel Away.

Храна за стомаха и душата в Будапеща, Унгария

Елегантната унгарска столица има какво да предложи на своите посетители през есента - от приятни температури и уютни кафенета до музеи от световна класа и прекрасни фестивали. Културната програма на града е по-натоварена от всякога, предлагаща еклектична смесица от панаири на танци, музика, театър и храна - всички празнуват културата, историята и талантите на нацията, пише lifestyle.bg.

Някои от най-важните есенни събития в Будапеща включват Café Budapest Contemporary Arts Festival (4-20 октомври 2019 г.) и New Wine and Cheese Festival (28-29 ноември), последният от които е отлична възможност да опитаме най-добрите домашни сирена на Унгария в съчетание с най-изтънчените нови вина в приказна обстановка - романтичният замък Vajdahunyad в градския парк.

Винени изкушения в Португалия

С голямо разнообразие от местни сортове грозде, изящни традиции на винопроизводството, които датират от римско време, и множество винени региони, включително защитената от ЮНЕСКО долина Доуру и остров Пико, не е чудно, че Португалия се превърна в едно от най-популярните места, що се отнася до вино.

Излишно е да казваме, че есента е идеален период за опознаване на световните винени дестинации в страната, с техните очарователни занаятчийски пазари, идилични винарни и невероятни пейзажи. 

Живописният регион Миньо предлага множество интересни забележителности, красиви градове и села, пълни с история, и причудливи хълмове, осеяни с великолепни имения. Само там имаме възможност да опитаме и Vinho Verde - лекото португалско вино, което не може да се намери никъде другаде в света.

Швейцарска идилия в Енгадин

Разположен в югоизточна Швейцария, в кантона Граубюнден, Енгадин е една от най-добрите дестинации в Европа, ако искаме да се насладим на ефектни есенни цветове на фона на наситено синьо небе.

Изцяло заобиколен от швейцарските Алпи, районът всъщност представлява струпване от живописни долини, красиви планински езера и очарователни села - всички, лъхащи на свеж планински въздух и огряни от сияйно есенно слънце.

Шоколадови фантазии в Перуджия, Италия

Октомври е чудесно време за посещение на красивата столица на Умбрия, тъй като градът е домакин на един от най-големите европейски шоколадови фестивали - Eurochocolate. Тази година сладкото събитие се провежда между 18 и 27 октомври и обещава да провокира сетивата с много музика, шоу програми, тематични събития и някои от най-добрите видове шоколад от Италия и извън страната.

В допълнение към дегустацията, ще имаме възможност да възхитим на работата и на улични художници и прекрасни експонати на шоколадово изкуство, както и да участваме в множество забавни дейности, включително семинари, организирани от знаменити производители на шоколад. 

Сирене и вино в Лвов, Украйна

Lviv"s Festival of Cheese and Wine е най-големият гастрономичен фестивал в Украйна и отличен шанс да посетите един от най-интересните, що се отнася до архитектура, градове в страната и да открием неговите възхитителни традиции в сиренето и винопроизводството. Тази година панаирът в Лвов се провежда от 18 до 20 октомври, както винаги придружен от множество забавни събития, конкурси, концерти и, разбира се, най-добрите сортове вино и най-уникалните сирена в района.