Първият екохотел във Контиолахти, Финландия - Arctic Blue Resort, ще отвори врати през 2022 г.

Дизайнът му ще бъде вдъхновен от природата и целта е той да бъде възможно най-устойчив, а цената за престоя в него ще се определя индивидуално за всеки турист според това колко екологичен е бил престоят му, съобщава inhabitat.com.

Хотелът ще бъде построен от естествени материали, захранван от възобновяеми енергийни източници  и ще има собствена система за пречистване на водата.

Всяка от стаите ще има специална тема, така че гостите да изберат дали искат да спят под звездите или да се насладят на 360-градусова гледка към гората.

"Ние искаме да предложим на хората еко ваканция от световна класа и да ги насърчим да правят устойчив избор", казва Мико Спуф, вицепрезидент и основател на Arctic Brands Group.

Хотелът ще бъде разположен в новоизградено еко селище. Всеки от посетителите може да намали цената на своя престои по няколко начина – чрез засаждане на дърво например.

"Посетителите могат да намалят цената за престоя си ако консумират и по-малко електроенергия, участват в организираните екологични дейности и се хранят диетично", обясни Спуф.

Освен това всички посетители ще имат възможност да се насладят на бране на плодове в гората.