С намаляването на ограничителни мерки за пътуване и подобряването на времето е идеално за разходка из природата.  За наша радост България предлага уникални дестинации, на които може да се насладим.  Днес ще ви предложим именно една от многото такива.

Едва ли има някой, който не харесва водопадите, а един от най-високите в Родопите е само на километри от Пловдив. Ако трябва да бъдем по-точни – пътеката към него е на 32 от областния град. Вероятно вече се досетихте. Става дума на Сливодолското падало, което се намира малко над Бачково.

Началото на пътека към водопада е първият тунел след Бачково в посока Смолян. Няма начин да не я видите. Табелата буквално е на 4 метра от тунела. При идване от Пловдив може да отбиете на паркинг вдясно след тунела в Рибарника, където има платен паркинг, или в някое от уширенията на пътя.

 

Веднага след паркирането се връщате към тунела, където ще видите пътеката. Тя  има маркировка и няма сериозни отклонения, така че няма как да се изгубите. Хубавото на пътеката е, че е изпълнена с красиви гледки и не само крайната дестинация е това, за което си струва да минете по нея. Пътят до горе ще ви отнеме около 50 минути, като не броим почивките и времето за снимките на спиращата дъха природа.

През цялото време се движите по река Сливо дол, откъдето е и името на водопада. На места има стръмни и тесни участъци, но не са много. На няколко пъти ще прекосявате рекичката по малки дървени мостчета. Оглеждайте се добре са другите по-малките водопади, които са встрани от пътеката, но също са все така красиви.

Накрая ще стигнете и до заветната цел. Водопад Сливодолско падало е висок около 50 метра. Той е един от най-високите в Родопите. Не е от най-пълноводните, но след дъждове или през пролетта има значително повече вода.

Заради сравнителното близкото разположение на водопада до пътеката е почти невъзможно да го заснемете целия. Разбира се, това няма да е най-важното, когато застанете пред него. Гледката ще ви остави безмълвни поне за няколко минути, а и ще имате време да си вземете въздух от последното стръмно изкачване.

Повярвайте, струва си!