Идването на ноември и промяната в температурата навън ни носи все повече носталгия по дългите и горещи дни, в които ежедневният аутфит се свежда до джапанки и бански костюм. Слънчевите очила са неизменен аксесоар, бронзовият загар - най-красивият грим, а колко е часът няма никакво значение. Защо да тъжим за лятото, когато може просто да си стегнем багажа и да отлетим някъде на топло. Някъде, където слънцето е константна величина, а доброто прекарване с любим човек - гарантирано. 

А какво по-добро място за бягство от реалността от райско кътче като Малдивитe, което всяка година привлича туристи от цял свят със своите екзотични плажове, кристално сини топли води и лагуни с цветни корали?

Потегляме към красивия архипелаг на Малдивите, намиращ се на 700 км югозaпадно от Шри Ланка в Индийския океан. Цели 26 атола съставляват островната държава, която е смятана за най-малката в Азия с 298 кв. км и население от над 390 хил. жители. На територията на Малдивите са разположен цели 1192 коралови острова, но едва 203 от тях са обитаеми, като на най-големия от тях се намира и столицата - Мале. 

Жителите на страната се радват на топъл климат през цялата година. Температурата варира между 24 и 33 градуса, а тази на водата също се задържа много висока, което пък благоприятства развитието на водни занимания, като гмуркането и шнорхелинга. Затова те съветваме непременно да сложиш в багажа си, преди да потеглиш насам, слънцезащитен крем с висок SPF фактор.

Въпреки своята изолираност, Малдивските острови ще ти предложат множество удобства и забавления, независимо дали предпочиташ да се отдадеш на спокойствие и релакс на плажа с коктейл в ръка, или си от почитателите на екстремните преживявания, като плуването с китови акули. А ето и някои интересни развлечения, които непременно да опиташ по време на своя престой:


Каране на сърф

Малдивите са спрягани за една от най-добрите дестинации за каране на сърф в света. Всяка година топ сърфисти от всички краища на земното кълбо пристигат на острова, за да яхнат вълните на лазурните води на Индийския океан. Ако и ти винаги си мечтал да овладееш водната стихия, яхнал дъска, не пропускай да посетиш някое от сърф училищата, в които местни професионалисти ще ти покажат основните стъпки.

Плаж и релаксиращ масаж

След приключенски ден, прекаран в сърфиране, идва време и за заслужен релакс. За някои това означава само едно - плаж, слънце и освежаваща напитка в компанията на приятно четиво. Плажовете на Малдивите са безумно красиви и са идеални за това. Трябва да се има предвид, че страната е мюсюлманска и има места, на които важат закони забраняващи оскъдното плажно облекло. Но има и т.нар. “Bikini Beaches”, където спокойно може да събираш витамин D в любимия си бански костюм.
Други хора пък предпочитат да поглезят тялото си със СПА процедури. В островната държава козметичните процедури и масажите са на изключително високо ниво. Един от най-известните и предпочитани е Балинезийският масаж, който отпуска стегнатите мускули и оставя чувство на спокойствие, мир и хармония. 

Романтична вечеря по залез

Малдивите определено са едно от най-романтичните местенца, които да посетиш със своята половинка. Затова силно препоръчваме да отделиш една вечер, в която заедно да се насладите на вкусната местна храна в някой изискан ресторант с красива гледка към океана. 

Менюто на курорта е разнообразно, като съчетава азиатска и европейска кухня. Непременно опитайте традиционните рибни ястия, като рибно къри с кокосово масло и ориз, местния хляб “Roshi” и рибния коктейл, подправен с кокос, лук, чили и лайм. Препоръчваме за завършек на вечерта - екзотичното местно питие, подобно на пунш, наречено “raa”, което се приготвя от ферментирало мляко.

Панорамна разходка с хеликоптер

Няма по-вълнуващо и магическо изживяване от това да видиш от птичи поглед кристално сините води на океана, вълните да се разбиват в многоцветните коралови рифове, а ти просто да се наслаждаваш на красивото изкуство, което е създала природата. Ако ти се отвори възможност, непременно си направи панорамна разходка с хеликоптер над Малдивските острови. Обещаваме - гледката е спираща дъха и си заслужава!

Шнорхелинг и гмуркане

Ако пък си сред любителите на подводния свят и не се страхуваш да се гмурнеш в дълбините на океана, то тук със сигурност ще ти хареса. Малдивите предлагат чудесни условия за това, а южният атол на острова - Ари, е един от най-предпочитаните. Ще имаш възможността да срещнеш морски обитатели като китова акула, морска костенурка, колоритни риби и много други представители на местната фауна.

Препоръчваме да опиташ и шнорхелинг в красивите лагуни на Индийския океан. Този спорт е подходящ и за начинаещи, и за опитни водолази, пише groupama.bg. Най-красивото местенце, което трябва да бъде видяно е Банановият риф, известен с разноцветните корали и причудливи морски обитатели. Може би те привличат екстремните усещания? Тогава може да посетиш “Shark point” и да плуваш рамо до рамо с акули. 

Като всяко пътуване и това до Малдивите, изисква предварителна подготовка. Съветваме те да организираш своето пътешествието стъпка по стъпка, за да не пропуснеш някой важен детайл. Може да си съставиш списък с места, които непременно искаш да посетиш, с неща, които непременно трябва да вземеш със себе си и с ястия, които желаеш да опиташ на острова.