Обикновено Халщат отваря врати за почти 10 000 посетители на ден. Но на фона на Ковид-19 всичко се е променило за близо 800 местни жители, които наричат това очарователно село свой дом.

Селена Тейлър изкарва прехраната си пътувайки по пътеки през континенти и лети до различни места, но всяко място, което посещава, трябва да има определена естетика. Като пътуващ блогър и фотограф, Тейлър издига най-чаровните дестинации в света и споделя своите подвизи със своите 175 000 последователи в Instagram.

През февруари 2020 г. Тейлър посети селото Халщат, разположено в австрийския регион Залцкамергут, което е любимо на всички Инстаграмари и влиятелни хора заради своята живописна красота.

Тейлър прекара няколко дни в скитане по улиците на това приказно село, пиейки кафе сред планинския пейзаж и гледайки слънцето, залято от езерото. Но месец след като Тейлър отметна Халщат от списъка си с кофи, това мъничко селце премина от едно от най-сниманите местата на Земята, според Harper’s Bazaar, да преживее нещо, което от години няма.

Мълчание

По това време на годината селото от близо 800 души обикновено отваря врати за почти 10 000 ежедневни посетители. Звукът от обръщащи се водачи и разговор на безброй езици би запълнил въздуха, а небето ще бъде осветено от светкавици от цифрови камери.

На 16 март обаче е извършено блокиране в Австрия, което променя всичко за местните жители, които наричат ​​мястото свой дом. „Беше като да живееш в призрачно село“, каза жителката на Халщат Соня Катарина. „Светът спря да се обръща. Беше плашещо, тихо и спокойно. Нямаше коли, нямаше автобуси и нямаше туристи. Можехме дори да чуем лебеди да плуват. "

„Положителните резултати бяха, че имаме време да разговаряме помежду си - от разстояние разбира се“, засмя се Катрина. „Не е нужно да бързаме и се научаваш да мислиш за това, което е наистина важно в живота.“

Подобно на Катарина, други поддържат промяната в темпото. „Спадът в туризма се случи повече или по-малко напълно неочаквано“, казва местният музикант Герхард Холстат. "Изведнъж Халщат се върна към корените си."

Преди десетилетие селото приемаше около 100 посетители на ден. Сега преди Covid-19 отчиташе повече от 1 милион нощувки годишно. През летните месеци много пътуват от цяла Азия, САЩ и Великобритания; докато през есента и зимата туристите от близките страни като Полша, Унгария, Германия и Чехия са привлечени от многото пътеки за планинско колоездене, катерене и туризъм, отворени през цялата година.

Защо Халщат е толкова популярен? Някои причини се обясняват лесно. Халщат и околният регион е награден през 1997 г. заради великолепния си алпийски пейзаж и древна традиция за добив на сол. Неговата солна мина - една от най-старите в света - посреща 19 700 посетители от януари до 15 март тази година, всички желаят да научат историята на тези 7 000-годишни тунели или да се взират в омагьосващите гледки към соленото езеро.

Други причини за привличането на Холстат са по-неочаквани. През 2006 г. в и около Халщат са заснети епизоди на популярната южнокорейска сапунена опера Spring Spring Waltz, която запознава селото с милиони в Азия.

И тук се стичат китайски туристи, отчасти благодарение на китайската минна компания Minmetals, която през 2012 г. разкри реплика на Халщат в китайската провинция Гуандун. Съобщава се, че строежът струва повече от 6,5 милиарда юана (738 милиона британски лири) и играе ролята на имот от висок клас за богатите, а не за "перлата на Австрия", както е известен оригинала.

„Туризмът има две страни на монетата. Имаше предизвикателства с броя на гостите, но е добре общината да има туристи “, каза Грицки. „Искаме хората да правят повече от това да правят снимка, а не да слизат от автобуса и да отиват на следващото място.“

Въпреки че носи очевидни финансови ползи, това ниво на туризъм се сблъсква със странични ефекти. Някои от местните жители се оплакват от туристи, които се появяват необявени в градините си, а дроновете са обичайно оплакване. През януари ръководителите на туризма на Халщат предприеха стъпки за ограничаване на туристическите автобуси до 50 на ден.

Но макар по-скорошните ограничения за пътуване заради Covid-19 дадоха на местните жители заслужена почивка, много от жителите започват да пропускат посетителите.

"Прекрасно е чувството да имаме празни алеи за" себе си ", но хората от Халщат се радват да споделят красотата на селото с приятели и гости от цял ​​свят".

"Никога не е било толкова красиво", спомни си Кьониг. „Когато пристигнахме, наоколо нямаше буквално хора, освен местните жители, работещи върху техните имоти. Около обяд някои хора дойдоха от околните общности по същата причина, както и ние. “