Те изнасят концерти почти всяка седмица не само във Велико Търново, но и в страната. Представяли са се е и в чужбина, пред 90-хилядна публика.

Това, което ги свързва е любовта им към музиката.

Някои от вас вече може и да са слушали вдъхновяващите инструментални изпълнения от децата на духовия оркестър "Джуниър бенд". 

Влюбването в тях е веднага и от първото слушане. Убедете се!

Кой стои зад тези прекрасни деца?

Йордан Цветанов - преподава кларинет и саксофон в СУ "Емилиян Станев". За себе си казва, че се стреми да мотивира колкото може повече деца да се занимават с музика.

А началото е поставено още през далечната 1992 г. Тогава всички били запленени от идеята да ходят по конкурси, за свирят маршове, но днес… "те са демотивиращи, отживели за съвременните деца. Самите млади хора имат друг тип чувствителност, вълнуват се от друг тип музика и не носят нищо от това патриотично минало", казва преподавателят им пред "Дарик".

Така днес "Джуниър бенд" свири съвременни поп и джаз изпълнения, обработени за Брас Бенд, а и изпълнени от деца за деца.

"Това, което свирим, е по-динамично и с по-танцувален характер. Тази промяна доведе до голям интерес към нашия оркестър. В началото търсехме младите оркестранти по класните стаи и с помощта на преподавателите им. След нарасналата популярност на "Джуниър бенд" нещата коренно се промениха. Децата сами изявяват желание да се включат в оркестъра", допълва Цветанов.

Твърди, че за него музиката е генератор на енергия и вдъхновение, а учениците му са стимул да продължи напред.

"Всеки път, когато се изправя пред тях и видя желанието, с което свирят, се чувствам вдъхновен. Пътят, който изминават от прохождането в музиката до израстването им като музиканти, ми дава сили и смисъл. Някои от децата след завършване на училище се записват в университети с музикална специалност. Няма по-голямо вдъхновение от това, да знаеш, че всичко, с което се занимаваш и в което вярваш, е станало път и посока за някого. Емоцията и благодарността на децата и публиката са нещата, които ми носят печалба", заключава Йордан Цветанов.