Грета Тунберг захвърля борбата с климата. Ще пее дет метъл. Колкото и налудничаво да звучи тази новина, фактите са си факти… поне донякъде.

Миналата седмица 16-годишната активистка от Швеция се превърна в топ новина в международното медийно пространство, след впечатляващата си реч пред ООН. Веднага след думите и се появи лавина от критики, но и вълна от подкрепа.

Зад нейните думи застанаха няколко рок изпълнители, а в това число влиза и вокалистката на група “Halestorm” Лизи Хейл, която нарече младата Грета съвременната Жана д'Арк.

Всичко това доведе до един логичен и хумористичен развой на събитията - микс от речта на Грета Тунберг и дет метал музика.

Колкото и фанатична да изглежда в очите на някои, шведската активистка все пак изглежда има и известна доза чувство за хумор.

Самата тя разбра за съществуването на видеоклипа и написа в Twitter, че захвърля борбата за планетата и се захваща с тежкия музикален жанр.

Междувременно списание “Ролингстоун” издири създателя на видеото - Джон Меридет, който е вокалист на малка нюйоркска група.

“Когато видях речта й, бях силно впечатлен от страстта и яростта, с която говори. Думите, които използваше просто събудиха онова мрачно чувство, което дет метала поражда у мен. Не съм имал никакво специфично намерение със създаването на видеоклипа. Личната ми позиция е, че всеки един от нас трябва да свърши своята част от работата по опазването на околната среда. Тийнейджърският гняв може да е много голяма движеща сила в обществото, вземете за пример Арабската пролет”, коментира музикантът пред изданието.