Пандемията от COVID-19 направи дори съня стресиращ. От ярките сънища и кошмарите до увеличените нива на безсъние, много хора изпитват затруднения със съня в момента.

Това е логично, защото “ние сме устроени така, че да будуваме в лицето на евентуална опасност,” казва пред CNBC Дженифър Мартин, клиничен психолог и експерт по съня. “В този смисъл, е нормално да имаме затруднения със съня при всякакъв вид трудни ситуации.”

Предизвикателството в момента е, че заплахата от глобална пандемия не е толкова “осезаема,” казва Мартин. Често, когато хората преминават през стресова ситуация, след това сънят им се подобрява с разрешаването на проблема. Не е ясно обаче кога пандемията от COVID-19 ще приключи и животът ще се върне към нормалния си ход.

“В момента преминаваме през период, в който хората рискуват да развият навици, които може да попречат на завръщането на нормалния им сън,” според Мартин.

Преживяванията, които имате, съдържанието, което приемате и нещата, които са ви се случили през деня, определено могат да повлияят на вашите сънища, казва Мартин.

“Ако прекарате два часа в гледане на новини или четете нещо за COVID-19 преди лягане, е доста вероятно това да се появи в сънищата ви през нощта ,” според Мартин. От друга страна, ако се занимавате с нещо, което е по-неутрално или приятно, тези теми е по-вероятно да се присъстват в сънищата ви.

Има и друга причина за това да си спомняте толкова ясно сънищата си в момента. По-голяма част от сънуването се случва в най-лекия етап на съня, известна като REM, казва Мартин. “За да помните сънищата си, през повечето време трябва да се будите по време на съня,” казва тя.

“Фактът, че хората помнят сънищата си по-ясно, вероятно се дължи на факта, че в съня им в момента има повече смущения от обикновеното,” казва тя.

Най-доброто лечение за кошмарите е да се опитате да спите по-добре, казва Мартин. Ако имате здрав сън, се будите по-малко нощем, така че лошите ви сънища не са толкова притеснителни.

Въпреки че в момента, ако работите от вкъщи, може да спите повече за сметка на времето, което иначе прекарвате в пътуване до работа, е важно да се придържате към нормалните часове за сън: Доколкото е възможно, ставайте в един и същи час сутрин и си лягайте в един и същи час вечер, съветва Мартин.

Внимавайте и с това колко време прекарвате в леглото. “Едно от нещата, които чувам, е, че хората са отегчени” и прекарват повече време в леглото, казва тя. Допълнителното излежаване впоследствие прави заспиването по-трудно и нарушава съня.

Австралийски експерт по съня и мозъчната дейност твърди, че достатъчното количество сън може да повиши имунитета и способността на тялото да се справя с различни заболявания

Ако сте си вкъщи, може също така да се изкушавате да пиете повече кафе. Мартин обаче препоръчва да спрете приема на кофеин поне 10 часа преди времето, в което смятате да си лягате. “Това дава възможност на тялото ви да обработи по-голяма част от приетия кофеин,” казва тя.

Ограничаването или спирането на алкохола е нещо, което също може да помогне за по-добрия сън.

На последно място, времето преди лягане не трябва да включва преглеждане на социални медии или гледане на новини. “Съдържанието, с което се ангажираме, е доста активиращо,” казва Мартин, цитирана от profit.bg. “Вероятно не е от полза да гледате новини, да четете за това колко лошо е положението, а след това да легнете и да се опитвате да заспите.”

Около половин час преди да легнете се занимавайте с нещо разпускащо, за което бихте искали да сънувате, като четене на книга, разговори със семейството или разглеждане на снимки от предишни ваши почивки, например. “Освен негативно, вие можете да влияете и положително върху съдържанието на вашите сънища,” казва тя.