Летище София ще се превърне в отражение на град София и околностите му, а пътниците ще се почувстват потопени в българската култура. Терминал 1 и Терминал 2 ще бъдат преустроени и ще придобият автентично усещане за мястото. Първото нещо, което хората ще виждат, когато влизат в летище София, ще бъде България. Това обявиха от френско-германския консорциум СОФ Кънект, който спечели концесията на столичната аерогара за следващите 30 години и днес представи своята визия за развитието й.

В консорциума участват френският инвестиционен фонд Meridiam 99% и базираната във Виена строителна компания Strabag (1%). Като трето лице летищен оператор участва летище Мюнхен.

И на двата терминала ще бъде създадено повече използваемо пространство. Обслужването на пътниците ще бъде подобрено, за да се запази и подсили репутацията на летището по отношение на експедитивност и удобство, обещават от СОФ Кънект.

Преустройството на летище София ще осигури привлекателни сгради, нови съоръжения, интуитивно ориентиране и свръхмодерни технологии. Всичко това ще бъде в полза на пътниците, посетителите, служителите и партньорите. Преживяването на пътниците ще бъде ключовият фокус и ще се отчита при всяко решение, което се взима от оператора на летището, пише "Труд".

Ще бъдат разработени нови инструменти, за да се подобри усещането на пътниците и да се въведат най-високите стандарти на летището. Ще бъдат внедрени нови технологии, включително средства за информация и забавление. Ще бъдат използвани нетехнологични иновации и ноу-хау, за да се усъвършенстват бизнес процесите, потока на пътниците, тяхното преживяване и взаимодействието с гостите на летището.

На уебсайта на летището ще се създадат и лансират инструменти и услуги за улеснение преди пътуване, които ще се предлагат от авиокомпании и от партньори доставчици. Тези услуги ще включват полезна информация преди излитането, ориентиране и стимулиране на предварителното поръчване на храна, стоки, услуги и удобства.