Туристи извършиха вандалски акт в храм в световноизвестния комплекс Мачу Пикчу в Перу. Те отишли по голяма нужда сред руините, което довело до унищожаване на идария на цитадела от 15-и век.

Туристите, чиито имена не се посочват, представлявали група от четирима мъже и две жени от Аржентина, Бразилия, Чили и Франция, пише CNN, позовавайки се на властите.

Всички задържани са на възраст между 20 и 32 години, като няма яснота дали са пътували заедно или са се запознали на историческата забележителност.

Те навлезли в зоната на свещения Храм на слънцето - структура, изградена в полукръг от инките.

Туристите предизвикали отделяне на камък от стената на храма, а един от тях дефекирал в цитаделата, предава Reuters, цитирайки местната полиция.

Дарвин Бака Леон - кмет на региона, коментира, че групата е „атакувала” обект, който е част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Петима от туристите са депортирани от страната, но представителят на Аржентина ще бъде съден за „разрушаване на културното наследство на Перу”, тъй като признал, че повел групата с вандалски намерения спрямо обекта.

Милиони туристи посещават Мачу Пикчу всяка година. Властите въведоха нова политика от миналата година, която ограничава продажбата на билети за обекта до 2 500 броя на ден, като всяко посещение не бива да продължава повече от 4 часа, пише profit.bg.

През миналата година правителството на Перу официално започна да подготвя почвата за изграждането на международно летище в близост до обекта, което ще позволи на туристите да пристигат в непосредствена близост до него.

Археологи, историци и други експерти са против летището, като хиляди хора се подписаха в петиция, настояваща за прекратяване на проекта. Въпреки това правителството обяви, че няма намерение да променя плановете си.