Традициите са всичко за британците. Неслучайно има стотици известни и не толкова обекти в Англия, които са почти непокътнати от времето.

Именно част от тях сега са се превърнали в заблежителности.

В Лондон например има такива, към които няма прикрепена табела и ако не знаеш за тях, може дори да не ги забележиш.

Една от тях се намира на кръстовището на Waterloo Place и Pall Mall и ако не знаете, никога не бихте се вгледали в няколкото тухли на земята. 

Изжлеждат така, сякаш някой е започнал да строи стена, но така и не е довършил работата си.

Повечето туристи минават покрай тухлите и не спират, бързайки по-скоро да видят Бъкингамския дворец и смяната на караула. Но мястото си струва, за да се вгледате за минута.

Всъщност това е входът в един от първите частни мъжки клубове, който действа и досега. Travellers Club - Клубът на пътешествениците бил открит през 1819 година за джентълмени, които имали връзки зад граница. 

В клуба били приемани именити чужди гости, за да им засвидетелстват уважение и да им покажат английското гостоприемство. 

И до ден днешен не е ясно какъв е членският внос за този клуб, но дори и да имате парите, това не е достатъчно. 

Трябва още да изчакате да се освободи място, да получите препоръка от член на клуба, да имате удостоверение за благонадеждност от други два члена.

За цялата история на съществуването на клуба в него са членували премиери, канцлери, министри на външните работи, видни държавници, както и известни пътешественици. 

Но какво правят тези тухли пред сградата на клуба? През 19-ти век в него членувал самият Артур Уелингтън, изтъкнат пълководец, държавен деец, фелдмаршал и участник в похода на Наполеон, както и победител в битката при Ватерло.

Първият херцог Уелингтън не можел да се похвали с висок ръст, а и колкото повече остарявал, толкова по-трудно се покатервал на коня.

Затова и за удобството на уважавания джентълмен срещу входа на клуба изградили неголямо съоръжение от тухли, където той да стъпи и с ловкост да се метне на седлото, без от това да пострада неговата гордост.

Уелингтън умрял през 1852 година, а членовете на клуба от много години идват там със скъпите си коли, а не на коне. Но каменните тухли така и си стоят пред входа и на никой дори не би му хрумнало да ги махне, пише pochivka.blitz.bg.

Именно това е и едно от очарованията на Великобритания, където ценят традициите, не сменят старата мебелировка в пъбовете, с гордост си носят старите обувки и грижливо си пазят вещите с история, дори и това да са само няколко тухли.