В цял свят има прокарани милиони километри пътища. Те поставят пред човечеството минимум два проблема: достатъчно качествени и безопасни пътища не достигат, а тези, които са налице, са сериозен източник на замърсяване на околната среда.

Решение има. Трябва да се използват нови материали за новите пътища.

Така през последните години чуваме за пътища от пластмаса, сол и дори от тоалетна хартия, пише profit.bg.

На вашето внимание представяме 5 от най-неочакваните пътни настилки:

1. Тоалетна хартия
Самата тоалетна хартия, от която се изработва материалът за полагане на пътя, е втора употреба. Холандските компании KNN Groep и CirTec успяват да измислят как да заменят традиционното пътно покритие с преработена тоалетна хартия.

Създават филтрираща система, която почиства и пресова използваната хартия. След това крайният продукт може да се използва в пътното строителство.

2. Техническа сол
Една от най-важните задачи, която трябва да решат строителите на пътища, е да направят покритието максимално безопасно през цялата година. Хлъзгавият път е причина за много пътни произшествия.

На този етап най-разпространеният начин за борба със заледяването остават реагентите със сол. Но те са вредни и за пътя, и за гумите, и за обувките. Проблемът намира решение в Турция.

Учени от истанбулския университет Коч създадоха необичайно „антихлъзгаво“ покритие, в чийто състав влиза техническа сол.

3. Пластмаса
Проблемът с утилизацията и преработката на пластмаса, която не се разлага в естествени условия и сериозно замърсява околната среда, стои пред учените повече от едно десетилетие. Този отпадък се преработва активно в ред страни в цял свят.

А в Шотландия измислиха как може да се решат едновременно две задачи – да се утилизира използваната пластмаса и да се намали разходът на време и средства за периодичен ремонт на пътната мрежа.

4. Стари автомобилни гуми
Израелската компания Tyrec Ltd, специализирана в преработката на автомобилни гуми, реши да създаде от тях пълноценен път. Според разработчиците покритието от този материал е доста меко, но и здраво.

5. Слънчеви батерии
„Зелената“ енергия трябва да предпази човечеството от фаталното замърсяване на околната среда и глобалното затопляне. Френски разработчици обединиха усилия и създадоха шосе от слънчеви батерии. Пътят се състои от слънчеви панели, които предварително са укрепени, за да издържат на натоварването.