Столицата е невероятен микс от хора, места, събития, емоции и преживявания. Героите на деня често се сменят неочаквано бързо, други пък остават за дълго но без да са непременно под светлината на прожекторите. Но както добре знаем, никъде не може без отрицателни и изнервящи персонажи, които да объркат поне малко деня ни.

Представяме ви най-дразнещите градски герои, с които рано или късно всеки се сблъсква.

Контрольорите

Първото и съвсем заслужено място, е за нашите всеобщи "любимци"- контрольорите, които всяват страх, ужас, смут и раздразнение всеки ден в градския транспорт и са причина за рязък спад в настроението. Те надвисват над пътуващите като буреносни облаци готови да глобят всеки, който преценят. Доста често и съвсем примерни и редовни граждани стават жертва на тези зли герои. Могат да се заядат с всеки, който им опонира, не им е симпатичен или не е успял да си купи билетче от ватмана още не първата секунда. Ако пък автомата за продажба на билети не работи... шанса да получиш разбиране е нулев. Контрольорите винаги са готови за скандали, глоби, заплахи с полиция и нито процент вежливост. За това и всички толкова ги "обичаме".

Служителките на гише

Без значение дали става дума за служителки в отдел "Социално подпомагане", сектор на НОИ или каса за плащане, тези служителки имат няколко общи неща - работата на гише и вечната заядливост. Те винаги са в лошо настроение, което обикновено се променя в положителна посока само за сметка на нечие чуждо страдание - в случая, това на клиента. Най-любимото им нещо е да твърдят с каменно изражение, че в даден документ има грешка, че липсват други документи или че в момента няма как да съдействат поради ред измислени причини. Когато се окаже, че всичко е наред и сгрешилите са те, пороя от заядливи коментари започва с пълна сила и целият свят им става крив, тъй като се налага да вършат още от задълженията, за които им се плаща. Гадно, нали?

Измамните продавачи на картички 

Всеки от нас е попадал на тях поне веднъж. Винаги твърдят, че събират определени средства за благотворителна кауза и продават картички. Понякога дори държат да подписваш съмнителни документи, но реално никога не могат да докажат, че дейността им е законна и почтена. Спират случайни минувачи и са способни да ги убеждават в "добрите" си намерения цял час. Накрая обаче, често си показват истинското лице. Ако поредния потенциален плащач откаже любезно и се опита да продължи пътя си, нашите герой искрено се ядосват и започват да се карат с него опитвайки се да го догонят. Но това не е най-лошото. Най-лошото е, че злоупотребяват с реални случаи, които изискват помощ чрез дарения и с доверието хората.

Хейтърите

Тези персонажи в последно време започнаха да се срещат на всеки ъгъл. Винаги могат да бъдат разпознати по това, че ненавиждат всичко около тях и са способни да изливат хейта си денонощно. Те нямат почивни дни от своята "ползотворна" дейност и са винаги готови за обиди и отрицателни емоции. Понякога сякаш чрез безсмисленото мразене на каквото и да е, се разтоварват по свой си начин. На тях не им трябва щастие и радост, защото си имат хейтърството. Могат да мразят всеки и всичко, просто така- за да се чувстват важни. За тях думата "мразя" е синоним на "живея".

Мразят слънчевото време, мразят дъжда, мразят работата си, мразят роднините си, мразят централните улици, мразят непознатите хора, които минават покрай тях, мразят политиката, изкуството, книгите, музиката...но от всичко това, най-много мразят себе си. И определено не са приятна компания, освен ако не искаш бавно да се превърнеш в един от тях.

Мърморещите бабки

Наясно сме,че трябва да се отнасяме с уважение и любезност към възсрастните хора. Но има една група от тях, на които определено е трудно да угодиш и могат да бъдат наистина дразнещи. Когато си около тях дори и железните нерви не помагат. Това са бабите пенсионерки, които са вечно намусени, недоволни от живота и мърморещи. На касата често се предреждат, но ако някой дръзне да предреди тях се развихря или лют скандал или едночасово мрънкане и натякване как едно време те не били такива. Същата ситуация е и в градския транспорт. Без значение, че са се качили за една спирка, а ти си ходил цял час пеш, тичал си за да хванеш трамвая и носиш тежки куфари или торби, ако не им отстъпиш място на минутата, веднага можеш да бъдеш обявен за недодялан и деградирал, а те да се изкарат типичните жертви на младежкото "безхаберие".

Фалшивият кореняк софиянец

Може да го познаете по това, че постоянно парадира, че е роден и израснал тук и то с такава гордост, сякаш е член на Кралското семейство. Винаги говори с доза пренебрежение за хората от провинцията, а реално корените му са същите и често родителите му са се установили като млади в столицата идвайки от някой малък град. Но в неговото съзнание този факт е предвидливо забравен и живее с усещането, че е потомък на някоя стара софийска фамилия. Изтъква волно и неволно, че посещава само градски и културни места и обича да общува с "кореняк софиянци" подобни на него. С това поведение обаче изглежда толкова изкуствено и превзето, че отблъсква почти всички около себе си.