31 декември вечерта. Лягаш, но сърцето ти тупти. Вълнуваш се. Нямаш търпение да дойде сутринта и да излезеш с приятели на Сурва. Още около Коледа баба е заръчала две сурвачки за мен и сестра ми от дрян на пастира в село. Платнените торбички също бяха приготвени до леглото - в тях хората слагаха луканка, курабийки, орехи и други лакомства... понякога и дребни парички.

И ето идва сутринта, скачам и веднага започвам да се обличам. Бутам сестра ми да става. Първо сурвакаме баба, после козичките и ако не бяга, и някоя кокошка. Сложили сме високи ботушки, че тогава (разбирайте преди 20 години) и снегът си беше сняг. Поне 50 см си имаше винаги на около празниците в село. И така, излизаме на улицата и там са другите приятели. Почваме ги къща по къща. Бабите даваха гръб и слушаха знаем ли сурвакарската благословия "Сурва, сурва година, весела година". После ни пълниха чантичките.

Преди да обиколим половината село не се спирахме, снегът не ни плашеше. Ако някой огладнее, бърка в торбата, вади луканче и го почва. Малко преди обяд се връщахме по къщите си. Подгизнали, поизморени, но винаги усмихнати. Първата работа вкъщи ни беше да идем до леглото и да обърна пълните чанти. Лакомства да искаш - Хелоуинът ряпа да яде. После си брояхме паричките и си мислехме каква играчка ще си купим. През това време баба слагаше половината дрехи на печката да се сушат и ни се радваше на разказите.

Такава беше Сурва преди в село Искра, Първомайско или поне така я виждах аз на 10 години.

Разказах ви за Сурвакането, а какви са други обичаи и поверия в първия ден на Новата година?

Народните поверия гласят, че ако първият ви гост на 1 януари е мъж, то ви очакват хубави неща, ако пък е жена – на лошо е.Не се карайте, не ругайте и не плачете в първия ден на новата година. Защото така ще ви върви до следващата.

Не давайте пари назаем. Не перете на първият ден от януари, защото ще навлечете беди на член от домакинството. И не изхвърляйте боклука.

Ако на 31‐ви декември има сняг, нивите ще са плодородни. На 31‐ви декември домът трябва да е чист и подреден, за да започне годината „на чисто“ и да не носи със себе си миналогодишните проблеми.

Трапезата е необходимо да е богата, а ястията – разнообразни, за да бъде плодородна новата година и да има хляб за всички.

Васильовден

Васильовден се нарича още Сурваки заради обичая сурвакане. Според традициите децата обикалят къщите и с дрянови сурвачки пожелават здраве и благоденствие на стопаните и на къщата. Домакините даряват сурвакарите с кравайчета, сушени плодове, дребни пари и лакомства.

Сред задължителните блюда на празничната трапеза са свинска пача и петел или пуйка. Пече се и баница или пита с дрянови късмети. На масата се слагат орехи, мед, жито и ошав. Задължително трапезата се прекадява с тамян, за да се прогонят злите духове.

Смятало се, че това време на годината е най-подходящо за предсказване на бъдещето. Първият залък от баницата с късметите, момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват, той ще е бъдещият им съпруг (съпруга).

Ако ядките на орехите са едри и здрави, здраво ще е семейството.

В някои райони от кромида, който е каден, нарязват на дванадесет колелца, слагат сол на всяко и ги наричат на всеки от дванадесетте месеца. На сутринта проверяват: ако солта от колелцето се е стопила, то този месец ще бъде дъждовен,ако не е, времето през този месец ще бъде ясно и сухо.

Кихне ли някой, приема се за добър знак и на името на кихналия се нарича първото родено напролет домашно животно.