“Почетохме я със званието заради 70-годишнината й. Тя ни е направила известни у нас и в чужбина и го заслужава. Общината ще се грижи за нея, тъй като вече е с влошено здраве”, разказва кметът Пламен Чернев. Той допълва още, че Кина Двулевката, както я наричат, не е получила навремето нищо от държавата за това, че са използвали образа й за банкнотата от Татово време с номинал 2 лв. 

За благодарност сега от местната администрация планират да направят даже специална книга. Кина Гърбова е с доста разклатено вече здраве, позакъсала с краката и отказва срещи, но наш екип стигна до къщата й в североизточната част на градчето и успя да разговаря с нея и близките й. 

Леля Кина не крие разочарованието си, но въпреки това говори с умиление за живота си и за това как е попаднала на двулевката с образа на гроздоберачка. Тя се шегува, че живее на ул. “Гъмза”, но никога не е имала лозя, защото е бедна. “Получих награда от 200 лв., но тя бе по-скоро за това, че от девойка съм работила в местната лозарска кооперация”, не крие тя. Смята за съвпадение и факта, че е родена навръх 9 септември 1944 г. Категорично отказва да бъде снимана, тъй като не е “за пред хора” и е загубила младежкия си вид от банкнотата.

Цялата история започва през есента на 1960 г., когато Кина е 16-годишна ученичка в Сухиндол 

Както всеки на тази възраст, тогава се включва в прибирането на реколтата заедно с местните текезесари. По същото време в района бил и известният фотограф Любомир Чаръкчиев заедно със свои колеги от тогавашната ГДР, за да направят фоторепортаж. Леля Кина си спомня, че всички направили доста снимки, а по едно време на момичетата станало толкова забавно, че се накичили с гроздове. Кадрите с ученичката от Сухиндол отиват впоследствие на фотоизложба в Берлин, а снимката с усмихнатата Кина печели първо място. После сложили образа на Кина Гърбова на банкнотата от 2 лв. при реализиращата се в това време смяна на парите.

Междувременно тя се омъжва и даже не подозира, че ликът й ще краси двулевката. Разбира случайно, след като в магазина върнали на неин близък новата пара и тя се разпознала на нея. Останала като втрещена и даже извадила снимките, които фотографът й правил, за да сравнява.

Оказало се, че не греши. Дълго време Кина Гърбова носи слава на Сухиндол. Викат я да разказва историята си пред пионерчета и колективи от цялата страна, дошли на посещение в местния винзавод. Тя подробно обяснявала как ликът й е редом до лика на пролетарския вожд и учител Георги Димитров върху 10-те и 20-те лева и паметника “Шипка” върху банкнотата от 1 лев. Двулевката, една от най-дълго задържалите се банкноти у нас, е била в обращение почти 35 години.

Източник: ebulgaria