Някои уискита са за пиене, други за наслаждаване. Сега ще стане дума за вторите.

Рядък "звяр" спи в ирландската провинция от близо половин век. Когато дестилерията Old Midleton в графство Корк затваря врати през 1975 г., след 150 години в бизнеса, с нея изчезват и няколко бъчви от тестово иновативно уиски. То отлежава в тях - досега.

Във вторник вечерта в Лондонската Old Sessions House се срещнаха любители на уискито, за да отбележат старта на колекцията Midleton Very Rare Silent Distillery, най-старата колекция уиски в Ирландия.

Първото "произведение" е торфен малц на 45 години, създаден през 1974 г. от главния дестилатор Макс Крокет и охранявано в изоставената дестилерия в продължение на три поколения оттогава.

Представено в ръчно направена гарафа от Waterford Crystal, от него има само 48 бутилки. Цената на това рядко чудо е 40 000 долара, разказва CNN Travel, чийто представител е бил на дегустацията.

„Уиски еднорог“

"Това е истинско уиски еднорог", казва Брайън Нейшън, главен дестилатор в Irish Distillers, която произвежда Midleton Very Rare. 

За повече от 45 години съзряване уискито е загубило 87% от обема си.

Midleton Very Rare е с алкохол 51.2%.

При първата глътка се усеща пълната сила на вкуса - богат. После първоначалните пиперливи подправки бавно започват да омекват, когато малцовият ечемик излезе на преден план.

 
Усеща се сладост - като ечемична захар и дори някои намеци за мед. Всичко това се случва на строгата основа на препечен дъб. 
 
След това дегустацията продължава, като в уискито се добавя капка вода. Според Нейшън актът на разреждане „заглушава малко алкохола и позволява на другите аромати да излязат повече на преден план". 
 
Когато сложно, балансирано уиски като това стои в чашата и се затопли до стайна температура, на всяка нова глътка се разкриват различни вкусови профили, пише economic.bg.
 
За ценители

Това уиски е първото от поредица от шест издания, с по едно издание годишно до 2025 г., вариращо на възраст от 45 до 50 години, всички от дестилерията Old Midleton. Последното издание ще съвпадне с 200-годишнината от създаването на Old Midleton Distillery.

44 бутилки от това първо издание ще бъдат пуснати за продажба в САЩ, Великобритания, Франция и Ирландия, а две бутилки ще се продават чрез система за гласуване през 1825 Room, програмата за онлайн членове на Midleton Very Rare.

За тези с по-скромни средства обаче Midleton Very Rare има някои по-достъпни масови уискита, които варират на цени от 180 до 310 евро.