Вероятно това, което ще прочетете, ще предизвика смут в душите ви. Защото то противоречи с всичко, което са ни внушавали до този момент. Според немски месари цветът не показва свежестта на месото, а само химическата реакция, която се е състояла. И... сивкавият цвят на месото по никакъв начин не бил свързан с неговия вкус.

Обяснението: ако месото е червено, това показва високо съдържание на кислород в него. Сивотата на цвета възниква поради реакцията на веществото миоглобин, което образува сивкави пигменти, твърди berliner-zeitung.de. По този начин това е чисто оптичен процес, който не влияе върху качеството на продукта.

Каймата изглежда добре отвън, но вътре често можете да видите сиво-кафява сърцевина, която се образува поради липса на кислород. Опакованото мляно месо съдържа още по-малко кислород. Всъщност то трябва да е напълно сиво, но тъй като никой не би го купил, индустрията използва сложни трикове.

И... добавките правят месото визуално привлекателно.

Ако каймата е сива на вид, по-вероятно е знак, че месарят не е използвал никакви добавки. В момента в Германия има около 1250 различни химически добавки, които са разрешени от закона и теоретично влизат в тялото ни. Никой обаче не знае със сигурност как се държат при различни химически реакции, така че употребата им е най-добре да бъде сведена до минимум. Така че винаги купувайте сиво мляно месо!

Как да проверите свежестта на месото?

Ако не сте сигурни в свежестта на месото, направете тест за миризма. Обикновено прясното месо има кисела миризма. Ако миризмата е различна или неприятна, това може да е признак на развалено месо.

Съвет: ако поставите каймата на чист въздух, след около 15 минути тя ще се насити с кислород и отново ще стане розова.

Превод: Glas.bg