Чували ли сте за секстинг? Терминът бе измислен, за да може да се обясни изпращането на съобщения със сексуално съдържание – видео, снимки, клипчета и други, чрез мобилния телефон. Това става най-често в чатовете на социалните мрежи, Viber и някои други приложения, някои от които са направени с цел запознанства.

Секстингът, който е най-популярен сред младите хора и по-възрастните, които нямат задръжки в общуването, може да се определи като флирт от ново поколение. Въпреки че не са един срещу друг, двама души си разменят доста лични неща.

Благодарение на това, че липсва пряк контакт, двамата общуват по-лесно и не губят време докато се отпуснат. Изпращайки голи снимки, момичето или момчето добива по-голямо самочувствие и може да се хвали с „разгорещения разговор“ пред приятели.
„Никога досега не е било толкова лесно да се изпратят и запазят доказателства за нечие непристойно поведение, които другите да видят“. Това коментира Аманда Ленхарт, старши научен сътрудник, провеждаща изследване за секстинга в САЩ. По думите ѝ, само една изпратена снимка може да навлече на собственика ѝ куп неприятности.

Според ново проучване, чиито данни цитира Обществото за научно изследване на сексуалността в САЩ, не всеки, който търси половинка по този начин, се интересува на първо място от секс. То обхваща 160 души на възраст между 18 и 69 години, които трябвало да отговорят кои са личните им мотиви да изпращат съобщения със сексуално съдържание.

Изследователите откриват, че мъжете и жените, които използват секстинг в общуването, могат да се разделят на 3 категории:
– забавляващи се чрез съобщенията;
– хора, които се чувстват по-привързани към партньора си;
– хора, които имат за цел да подобрят сексуалните си преживявания.

Около 2/3 от хората признават, че изпращат съобщения със сексуално съдържание, но основната им цел не е секс, а по-скоро разнообразие.

Според изследователите, хората често гледат на секстинга като на инструмент, чрез който да покажат, че искат нещо различно в интимните отношения или просто да привлекат вниманието към себе си или да получат няколко ласкателства от непознат.