Палачинките - любима закуска на малки и големи. Гарнирани с най-различен пълнеж - шоколад, сирене, мед или сладко, са истинска наслада от вкусове. Днес сме ви приготвили една лесна и бърза рецепта за тези божествени изкушения.

Продукти:
1 л. прясно мляко /сварено и охладено/
4 бр. яйца
370 гр. брашно
30 мл. олио
1 ч.л. захар
щипка сол
50 гр. масло за намазване на тигана

Начин на приготвяне:

С помощта на миксер в голяма купа разбиваме яйцата. Изсипваме млякото, захарта, солта и олиото. Намаляваме на най-ниската степен миксера и добавяме постепенно брашното. Разбиваме до хомогенизиране. Консистенцията на сместа трябва да е като боза. Слагаме плосък тиган на котлона да загрее на 6 степен от възможни 9 /степента трябва да е средна/.

Взимаме масло с вилица голямо парче. Махаме тигана от котлона и лекичко го намазваме с маслото.

С черпак разбъркваме палачинковата смес и загребваме. Сипваме сместа в намазания с масло тиган и бързо разклащаме сместа да се разстеле.
равномерно по дъното на целия тиган. Връщаме тигана на котлона. Печем докато краищата на палачинката се отдръпнат от повърхността на тигана. Обръщаме палачинката с помощта на дървена шпатула или шишче.

Махаме тигана след минута от котлона. Изсипваме палачинката с приплъзване върху голяма плоска чиния. Този ред на работа се редува до изчерпване на цялата смес. Ако тигана е с диаметър 23 см. ще изпечете 16/ 17 броя палачинки. Да Ви е сладко.

Очаквайте още авторски рецепти на Надежда Сотирова в GLAS.bg

Домашна рецепта за икономичен кекс

Домашна рецепта за постни сарми от лапад на фурна

Изпитана рецепта за свински пържоли на скара

Традиционна рецепта за пиле с плънка от ориз, гъби и зеле на фурна