Мъжете, които обръщат по една биричка дневно, почти удвояват шанса си да достигнат 90-годишна възраст, показа проучване, цитирано от „Сън“. Консумиращите по една малка бира на ден (около 300 мл) имат 81% по-голям шанс да отпразнуват 9-тото си десетилетие в сравнение със заклетите трезвеници, които не близват алкохол.
 
И на жените пивото се отразява благоприятно – същата дневна доза бира увеличава с една трета шансовете им да чукнат 90.
 
Дори онези, които обръщат по един литър бира и по 3 уискита - двойно над препоръчителната доза на британското здравеопазване, имат над 60% по-голяма възможност в сравнение с трезвениците да достигнат 90 г.
 
Изследователи от университета в Маастрихт са проучвали алкохолните навици на около 5500 души в продължение на около две десетилетия. Водещият учен проф. Д-р Пит ван ден Бранд обобщи: "Нашите анализи показват значителна и положителна връзка между алкохола и дълголетието - и при мъжете, и при жените“
 
Според една от теориите причината за това е, че умерена употреба на алкохол действа благоприятно на здравето на сърцето. Все пак учените предупреждават трезвениците, че не бива да хващат бутилката, използвайки като оправдание резултатите от изследването на Университета в Маастрихт, пише Канал 3.
 
Британският професор Сали Дейвис, която е оглавявала британското здравеопазване, уверява, че дори половин литър бира на седмица увеличава риска от онкологично заболяване. Здравните власти на Острова препоръчват не повече от 6 бири от половин литър на седмица, или 6 стандартни чаши вино.