През 2020 г. 70% от служителите на технологичните компании ще се трудят от дома си.

В главния офис на "Гугъл" в Цюрих има стая за масаж, аквариум и пързалка, по която инженерите бързо и лесно могат да стигат до бюфета.

В седалището на консултантската компания "Делойт" в Амстердам пък има по една празна стая на всеки етаж. Там служителите могат да правят, каквото си искат. В повечето случаи те избират всевъзможни игри.

Музикална стая с много инструменти - електронно пиано, китари, барабани и какво ли още не дава възможност на работещите за "ЛинктИн" в Калифорния да изявяват талантите си в областта на изкуството, докато си почиват.

Вече е широко разпространена модата служителите да идват на работа с домашните си любимци, които - доказано - са чудесно средство срещу стреса.

Все повече работното място се превръща и в място и за забавление, а това означава, че се променя и самият стил на работа.

Разбира се, тенденциите се задават първо от високотехнологичните компании. Именно техните изобретения променят работната среда. Те са пионери и в прилагането им за собствените си служители.

В повечето технологични компании служителите отдавна не са задължени да ходят на работа - така се пестят време, сили и средства. Те работят от вкъщи, от някое кафене и дори от плажа на някое екзотично място.

Според доклад на американския гигант в областта на програмирането "Ситрикс" още догодина 70% от работещите в сферата на високите технологии ще работят от дома си. В случая става въпрос и за конкурентоспособност. "Поддръжката на офисите струва скъпо и офисното пространство ще намалява", казва вицепрезидентката на компанията Жаклин де Рохас.

По нейните думи това ще стане не само защото шефовете започват да осъзнават, че не всички функции трябва непременно да се извършват в офис, но и защото работниците все по-често настояват за повече лично време и по-добър баланс между професионален и частен живот.

Сп. "Форбс" също посочва, че в следващите 10 г. една от съществените промени ще е, че празните офиси ще станат признак на трудолюбие, а работодателите ще изпадат в паника, ако всичките им работници са по бюрата.

Независимо от това обаче и в бъдеще офисите няма да отмрат напълно. "Те ще останат място за взаимодействие и установяване на контакти, защото на нас като на социални същества са ни необходими културни точки на съприкосновение", казва Де Рохас.

Съществуват и подвижни работни места- като например в седалището на водеща компания, производител на слушалки, в Цюрих. На тях може да се работи в самота, но може и да се състави група, като в случая работните места се подреждат като пъзел.

Маркетингова компания от Ню Йорк пък е създала супер-маса, на която могат да седнат до 170 човека. С колегите си всеки може да си поговори под сводове на арки, които са част от интериора.

В офисите на “Лего” в Лондон и Сингапур пък никой не разполага с постоянен работен кът. Пространството е разделено на зони, където всеки може да си избира място според настроението. Даже мениджърите нямат кабинети. Ако служителят напусне работното си място за повече от половин час, е длъжен да вземе и всичките си лични вещи. В компанията има цял отдел, който се занимава с търсене на нови начини за работа в офиса.

“При скорошна анкета 88% от служителите казаха, че им харесва възможността сами да избират къде да работят”, казва шефката на потребителския отдел Софи Патрикиос. “Те имат възможност да избират между няколко варианта за работно място, което да е най-подходящо за характера на заниманията им или за настроението им. Това може да е библиотека или шумно открито пространство, където звучи музика. Има уютни кътчета с удобни кресла за усамотяване или големи маси, за да седиш сред колегите”, казва тя.

Офисите стават и все по-умни. Вече не са рядкост тези, в които осветлението, отоплението и др. се определят от сензори. Според футуролози пък в недалечно бъдеще дори ще има възможност служителите да работят, полегнали на удобни ергономични дивани.

Зданията, които икономисват електроенергия, могат да бъдат от голяма полза и за хората, които работят в тях, казва един от шефовете на холандската строителна компания ВОВ. “Изграждат се все повече офиси с по-полезна и здравословна инфраструктура. Те използват по-добре дневната светлина, имат системи, които поддържат постоянна температура и отстраняват влагата и праха. Така че служителите боледуват по-малко”, обясняват оттам.

С помощта на компютърни модели фирмата съчетава много различни парамерти като оптималното число на прозорците или условията за най-добра циркулация на въздуха. В тези здания няма климатици. Вместо това се задейства геотермална система за отопление и охлаждане, която функционира благодарение на постоянството на температурата в различните слоеве в дълбините на Земята.

В строежа на зданията се използва преработен дървен материал, който им дава възможност по-добре да дишат. Той се смята за по-екологичен от обикновените тухли. Чрез онлайн платформи обитателите на такива сгради могат да съобщят на разработчиците как се чувстват и какви са усещанията им от пребиваването в такива помощения.

“В близките десетилетия начинът на използване на помещенията ще се промени радикално”, смятат експертите от холандската компания. Според тях след 20 години работната седмица може да е само 3 дни.

Така че отсега трябва да се проектират здания, способни на бързи и лесни промени.

Освен това офисните площи все повече ще се доближават до местата на живеене на работниците. Много съвременни работодатели проповядват философията, че работата е това, което вършиш, а не мястото, където ходиш.

Преминаването на служителите на все по-гъвкав работен график, а също и все по-изразената тенденция да се вършат няколко различни работи на съкратено работно време само ускоряват промените, смятат специалистите.