Тайванец откри на плажа на родния си остров Ланюй 4-килограмово парче втвърдено повръщано на кашалот. Благодарение на миризливата находка, мъжът вече е богат, разказват местните медиии.

През март рибарят лови риба на плажа в близост до дома му, когато забелязва вкаменелост с черен цвят, излъчваща сладък аромат. Той я отнася вкъщи и разказва за нея на свой приятел. Следвайки съвета му, изпраща образци за тестване в Националния университет Гаосюн. Учените правят спектроскопия с ядрено-магнитен резонанс и потвърждават, че обектът е амбра.

Това е восъчно вещество, което се отделя в червата на кашалотите. Популярно е не само като повръщано от кашалот, но и като плаващо злато. Амбрата се използва като фиксатор в парфюмерийното производство и струва много пари, в зависимост от възрастта й.

В момента цената на амбрата на международния пазар върви около 50 000 долара за килограм, пише profit.bg. Според учените находката на тайванския рибар е много ценна, като стойността й е 6 млн. тайвански долара (или около 329 000 евро). Мъжът смята да продаде веществото, за да покрива семейните си разходи.