През октомври 1900 г. е публикувана основната книга на Зигмунд Фройд „Тълкуването на сънищата“. Психологията смята сънищата за един от най-надеждните източници на информация за даден човек. Тълкуването на сънищата винаги е било трудна задача, но някои от сънищата на известни хора са поразителни в своята яснота. За това какви сънища са видели великите - ще прочетете сега.

Ключовата функция на сънищата е да създават проекция и преживяване на емоции, които не са били обработени от съзнанието в будно състояние. Много известни исторически герои, благодарение на тълкуването на сънищата си, биха могли да предскажат бъдещето си много преди ключови събития или да отработят отдавна забравени травми в миналото.

Най-пророческите сънища в историята
 

Гай Юлий Цезар

Когато вече не е млад политик, Гай Юлий Цезар на 39 години отива да управлява провинция Испания. По пътя Цезар сънува как изнасилва майка си Аврелия.

Най-пророческите сънища в историята
 

Тълкувателите обясниха, че подобен сюжет предвещава завладяването на властта от Цезар над родните му земи. След 13 години Цезар ще стане диктатор на Рим.

Най-пророческите сънища в историята
 

Салвадор Дали

Според разказите на ексцентричния художник сюрреалист, той е виждал много теми в сънищата си. Подобен подход към рисуването разказа и руският художник Николас Рьорих. Вярно е, че в случая с последния, повечето картини бяха сънувани от съпругата му Елена. Историите за сюжетите с картини са подробно описани в публикуваните мемоари на семейството.

Най-пророческите сънища в историята
 

Брижит от Швеция

Още преди смъртта на съпруга си, Брижит води съвсем обикновен живот, по стандартите на 14 век. Дворянският род задължавал младото момиче към безделие, а аристократичната среда влияела върху формирането на възгледите ѝ. Въпреки това Брижит отдава предпочитание на духовността, без да се грижи за материалните ценности.

Най-пророческите сънища в историята
 

От девойството си Брижит се интересува повече от грижите за бедните и болните от целия квартал, отколкото от провеждането на балове и партита. Вероятно такова отношение е довело Брижит от Швеция до разкрития в сънищата си. След смъртта на съпруга си момичето се подстригало за монахиня и основало свой собствен орден за бригитини, а след смъртта й била призната за светица.

Най-пророческите сънища в историята
 

В най-известния сън на Брижит й се явили ангели и положили езика й върху препуциума на Исус. Препуциумът се смята за най-важната християнска светиня. Монахинята изпитала истинско просветлено удоволствие в цялото си тяло и след като каза на сестрите си, беше признато, че сънят е божествено провидение.

Най-пророческите сънища в историята
 

Както казват експертите, от психологическа гледна точка подобни сънища могат да бъдат проява на потиснато либидо. Подозира се, че решението за постригване в монахиня е било прибързано.

Най-пророческите сънища в историята
 

Робърт Луис Стивънсън

Шотландският писател и поет имал отлична памет, той записвал сънищата си и пишел творби по тях. По-късно именно тези истории ще донесат на Стивънсън световна слава. Сюжетът за най-известния готически роман „Странната история на д-р Джекил и господин Хайд“ е почти изцяло взет от сънищата на писателя.

Най-пророческите сънища в историята
 

Наполеон Бонапарт

Френският император и една от най-видните фигури в историята на Запада видял две „пророчески“ сънища едновременно, които са достоверно известни. През 1790 г. генералът помоли гадателка да обясни съня му, но жената така и не успяла да разбере провидението.

Най-пророческите сънища в историята
 

В съня си Бонапарт сънувал плачеща жена: тя била в разкъсани дрехи и го държала за коленете. По-късно самият Наполеон ще се досети, че в образа на жената генералът има предвид Франция.

Най-пророческите сънища в историята
 

През 1807 г. Наполеон и руският император Александър I сключват Тизилския мир. В договора Русия признава всички завоевания на Франция и гарантира нейната военна помощ. Наред с други неща, Александър I също обещава на Бонапарт да участва в британската търговска блокада.

Най-пророческите сънища в историята
 
Второто провидение на Бонапарт се състояло на следващия ден след подписването на "мира". Наполеон сънувал, че мечка го е нападнала. По време на целия сън генералът се опитвал да се бори със звяра, но накрая той изтръгнал сърцето на Бонапарт.
 
Най-пророческите сънища в историята
 

Според съвременните коментатори първият сън с плачеща жена не е нещо необичайно за мъжете лидери. Такива образи често маскират отказа да разпознаят в себе си женските прояви на личността. В опит да изглежда силен и решителен, Наполеон отказва да демонстрира пред света, че уязвимостта и състраданието са характерни за него.

Най-пророческите сънища в историята
 

Мечката от втория сън е символ на страха от поражение. Често хората въплъщават собствените си страхове в конкретни образи: чудовища, диви животни или страшни персонажи - всичко това е проекция на нашето въображение в опит да се отървем от дълбокия страх.

Най-пророческите сънища в историята
 

Стивън Кинг

Един от най-зловещите романи на Кинг е романът "Мизерия". През 1985 г. писателят се бори с тежък алкохолизъм и наркомания. Летейки на борда на самолет, Кинг сънувал ужас, който легнал в основата на сюжета на книгата.

Най-пророческите сънища в историята
 

Стивън сънува жена, която го държи на каишка, измъчва го, изрязва парчета кожа от него и го храни със сурово месо.

Най-пророческите сънища в историята
 
Книгата излиза през 1987 г., едноименният филм печели Оскар и Златен глобус. Според психотерапевтите образът на жена според Кинг е символ на зависимост от психотропни вещества и алкохол. Писателят се страхува, че няма да се справи със зависимостите, липсва му сила да се опита да преодолее болката.
 
Най-пророческите сънища в историята
 

Дмитрий Менделеев

Известното откритие на енциклопедичен учен, химик и учител също е направено благодарение на сънища. Изтощен от размисли, Менделеев задрямал и видял следния сън: „Виждам маса пред очите си, всички елементи в нея са подредени както трябва, по ред и цел. Събудих се и в някакъв полусън написах всичко, както го видях, на лист хартия, след което моментално заспах. "

Най-пророческите сънища в историята
 

Менделеев е един от най-поразителните случаи на изобретатели. Само си представете: заспива като създател на спирта и се събужда като автор на периодичната таблица.

Най-пророческите сънища в историята
 

Пол Маккартни

Музиката към песента „Yesterday” се появи при Пол Маккартни насън. Самият музикант описва „провидението“ по следния начин: „Събудих се с мелодия в главата, отидох до пианото и не можех да повярвам, че съм го съчинил. Нищо подобно не ми се е случвало преди. Показах мелодията на различни хора и те ме убедиха, че аз съм я написал. След известно време реших да призная нейното авторство. "

Най-пророческите сънища в историята
 

Мери Шели

Писателката Мери Шели видя Франкенщайн в съня си, вдъхновен от разговорите за експериментите на Дарвин. Изненадващо, докато била на почивка в Алпите, Мери била толкова впечатлена от възможностите за съживяване на мъртви тела, че в съня й пред нея се появила цяла история на един блед учен, който изследва окултни науки.

„Тази гледка на мъртъв фантом, съживяващ се в човешка форма, беше наистина ужасна, аз се втурнах да пиша за това веднага щом се събудих.“

Най-пророческите сънища в историята
 

Джеймс Камерън

През 1982 г. Джеймс Камерън сънува получовек, полуробот, създаден да убие ранено момиче. Тази идея се превръща във филма „Терминатор“ две години по-късно. Между другото, още по-рано - през 1975 г., майката на Джеймс сънувала триметрова синя жена. След като разказала на сина си за съня, дълго време той имал страст да рисува сини човечета в полетата на тетрадките. Изглежда, че режисьорът нямаше да се успокои, ако не беше заснел най-касовия филм в човешката история - „Аватар“.

Най-пророческите сънища в историята