Учени успяха да научат мишки да карат мини автомобилчета. В замяна на тяхното усилие, получавали зърнени храни, съобщава AFP.

Резултатите от изследването разкриват, че шофирането намалява стреса в животните.

Мини количките представляват прозрачни кабинки, в които три лоста съответстват на три посоки - направо, наляво и надясно. При докосване на един от тях, количката поемала в съответната посока.

"Участниците" в изследването са 17 и прекарали месеци наред в тренировки на "арена" с размери 150 сантиметра на 60 сантиметра. Авторите на изследването констатирали, че гризачите са способни да се научат да шофират.

Оказва се също така, че плъховете, които са израсли в близка до естествената си среда, шофират по-добре от побратимите си, които са израсли в клетки. "Беше учудващо да видим до каква степен едните гризачи шофират по-добре от другите", заяви съавторката на изследването Кели Ламбърт от университета в Ричмънд.

Събраните екскременти от плъхове освен това показали, че у всички гризачи шофьори нивото на хормона дехидроепиандростерон, който потиска стреса, е по-високо.

Ламбърт и колегите й се надяват, че резултатите от изследването ще допринесат за разработване на лечение на психични и поведенчески проблеми у хората.