Двама автори се оказва, че преди години са предсказали в книгите си появата на коронавируса. Единият е писателят Дийн Кунц, автор на трилъри и книги на ужасите. Другата е ясновидката Силвия Браун, записала пророчествата си в няколко книги. Читателят ще се увери, че пророчествата им не са напълно точни, но има някои зловещи съвпадения, пише Труд.

За хората на изкуството се смята, че имат таен канал с небесата, по който приемат инструкции директно отгоре. А особено писателите фантасти открай време имат славата на своего рода пророци. През 1899 г. в романа The Sleeper Awakes (“Спящият се събужда”) Дж. Х. Уелс описва айпада, Артър Кларк описва сателитните комуникации в през 1945 г. в своята статия “Извънземни ретранслатори”, а Рей Бредбъри с удивителна точност описва съвременните безжични слушалки в “451 градуса по Фаренхайт” в далечната 1953 г.

Затова не е учудващо, че веднага се намериха поне двама, които преди време са предрекли пандемията на коронавируса. Предсказанията не са устни, те са отпечатани черно на бяло в книги, публикувани доста преди избухването є. И двамата автори дават поразителни подробности за настоящата планетарна трагедия.

Заразата ще изчезне, както се е появила

В едната книга, излязла от печат през 2008 г., авторката Силвия Браун пише буквално следното: “Около 2020 г. по Земята ще плъзне остро респираторно заболяване, подобно на пневмония и засягащо белите дробове и бронхиалните тръби. То няма да се влияе от нито едно от известните на човечеството лекарства. Но още по-странното е, че тази зараза ще изчезне също така внезапно, както се е появила, за да атакува отново човечеството 10 години по-късно. След това ще изчезне завинаги.” Звучи плашещо конкретно, но всъщност може би е единственото “пророчество” на Силвия Браун, самопровъзгласила се за медиум и гадателка.

Сертифицирана шарлатанка

Силвия издъхва през 2013 г. на 77-годишна възраст, след като преди това е предрекла в шоуто на Лари Кинг, че тя, лично, ще живее до 88 г. Само в Страната на неограничените възможности е възможно шарлатанка от типа на телевизионните врачки (спомняте си вълшебник Илиян и неговата катерица Беатрис) да участва в криминални разследвания за изчезнали хора. Въпреки, че е осъждана за измама, Силвия Браун е доста влиятелна и води “сериозни” радио и тв предавания, публикува книги и дори след смъртта є синът и продължава да печели от лековерни последователи. Този пасаж от книгата й “Предсказания за края на дните и свършека на света” може би е единственото є попадение в кариерата є на пророчица. Жалко, че не е доживяла да се възползва от факта.

Изкуствен вирус “Ухан-400”

Вторият пример е съвсем различен. Американският писател на хорър-трилър-фантастични романи Дийн Кунц е автор на десетки книги в най-разнообразни жанрове. Книгите му са преведени на 38 езика и са издадени в общ тираж от около 250 милиона екземпляра, като тези цифри растат. Четиринайсет негови произведения са оглавявали класациите на “Ню Йорк Таймс”. Пише както за възрастни, така и за деца, има публикувани комикси, разкази, новели. Превеждан е и е издаван и в България. По препоръка на издателите си започва да използва псевдоними, тъй като, според тях, читателите не харесват автори, които постоянно сменят жанра си. През своята писателска кариера Дийн е използвал псевдонимите: Аарон Уолф, Антъни Норт, Брайън Кофи, Дейвид Акстън, Деан Дуайър, Джон Хил, Лей Никълс, Оуън Уест, Ричард Пейдж.

В трилъра “Очите на мрака”, публикуван през 1981 г. Дийн Кунц описва страшен смъртоносен вирус, наречен “Ухан-400” на града, в който се появява първоначално. Съвпадението с Covid-19 е потресаващо, като се замисли човек как от толкова държави, от толкова много градове по света, писателското въображение се е спряло именно на града, от който плъзна пандемията на 2020 г.

Създаден в тайни лаборатории

В книгата вирусът засяга единствено хората. Той не е естествен щам, а е изкуствено създаден в тайни лаборатории в покрайнините на Ухан като перфектното биологично оръжие. Не издържа дълго извън гостоприемника си. “Китайски учен на име Ли Чен дезертира в Съединените щати. При бягството си той пренесе дискета с информация за най-важното и опасно ново биологично оръжие на Китай през това десетилетие „, обяснява един от героите в “Очите на мрака”. “Наречен е “Ухан-400” и е разработен в тайна лаборатория за генноинженерство край гр. Ухан. Това е четиристотният жизнеспособен щам на изкуствените микроорганизми, създадени в този изследователски център.”

Колкото и да е страховито съвпадението с името, не бива да забравяме, че това е художествена измислица и плод на случайно хрумване. В първото издание на романа вирусът се нарича “Горки-400”, защото е съветско биооръжие. Но след падането на Желязната завеса вече не е политкоректно да се обвиняват руснаците за всички беди на човечеството, затова авторът сменя името и през 2008 г. “Очите на мрака” е отпечатан с корекции.