25-годишен варненец е собственик на най-голямата у нас колекция от билети за градския транспорт. Никола Иванов притежава 21 891 превозни документа и то само от фирми, обслужвали градския транспорт на морската столица през последните 24 г.

Младежът започнал да ги събира на шега преди около 15 г. Налагало му се да пътува често до кв. "Виница", където тогава живеел баща му.

"Реших да видя точно колко пари прахосвам по автобусите. За месец събрах 60 билетчета. Започнах да завиждам на столичани, че могат да се возят гратис, докато в нашия град такъв шанс нямаше и за всяко качване задължително олекваш с левче", припомня си началото Никола.

Финансовата задача била решена, но неусетно събирането на билети се превърнало в хоби.

"Като ученик пътувах много и бройката бързо набъбна. Съученици, приятели, близки и семейството ми също започнаха да подхранват колекцията. Един ден моя позната ми показа статия във вестник за мъж от друг град, който събрал 15 000 билета. Реших, че трябва да подобря неговия рекорд и съм доволен, че успях", твърди Никола пред "Труд".

Въпреки че е човек на творческото мислене и не може да си представи да работи по график зад бюро, прясно дипломираният магистър по инженерен дизайн е истински перфекционист по отношение на хартиеното си богатство. Всяко от билетчетата първо стои в книга, за да се изглади, а след това се сортира.

"Деля ги на три категории – леко перфорирани, средно повредени и лошо скъсани", споделя Никола. Следва грижливото прибиране на билетите по 100 в пликове с цип и описването им в отчетна книга, която се води прилежно от самото начало. Колекционерът я попълва веднъж годишно.

Последният запис е отпреди няколко месеца и в него не влизат новопостъпилите над 100 билетчета, с които колекцията вече надхвърля 22 000 с тегло над 3 кг. Най-старият експонат е от 1995 г. – година по-малък от Никола.

"Превозните документи от тези времена са от стари портфейли, джобове на дрехи на баби и дядовци, които аз и приятелите ми сме намирали", казва младежът.

Сред находките са и билети по 250 лв. и 350 лв. от времето преди деноминацията на лева. Някои са розови, други са сини, трети – зелени, има жълти и чисто бели. Най-интересните екземпляри Никола е отделил в отделна кутия. Сред тях тези с еднакви цифри на серийните номера. Липсват му само четворките, но младежът смята, че рано или късно ще попълни пропуска, въпреки че вече и той, и приятелите му рядко ползват услугите на градския транспорт. Някои от ценните находки е откривал сам, други са му давали близки и дори кондуктори, разбрали за необичайното му хоби. Мечтата му сега е да направи запис в Книгата на рекордите Гинес.

Скоро Никола планира да потърси късмета си в чужбина, където смята, че ще се реализира по-бързо. Категоричен е обаче, че няма да замине с еднопосочен билет, защото родината е незаменима.

"Дори и нещата в държавата да не са в ред, нашето си е наше, а аз обожавам Варненския край. Винаги, когато имам време, пътувам сред природата. Обикалям морето и цяла Източна България", споделя младежът.

Той има и куриозни преживелици в градския транспорт. При една от тях хванал кондуктор в измама. Качил се с приятелка късно вечерта в рейса, а служителят му дал два билета с различни серийни номера и цветове. Даже били скъсани по различен начин.

"Казах му да си ги прибере и да ни даде редовни от текущия кочан. Беше изумен. Опита да вдигне скандал, но го предупредих, че снимам с телефона си и чак тогава ни даде валидни билети. Просто нямаше късмет – обикновено пътниците не гледат какво им дават в ръцете срещу левчето, но този мошеник попадна на неподходящия човек", обяснява Никола.

Сред незабравимите автобусни истории той класира още една, започнала като драма и приключила комично. Пътувал в адски порой и рейсът затънал в дълбока локва. Водата започнала да нахлува вътре, а хората се паникьосали. Тогава шофьорът пуснал висока музика и ведро ги призовал: "Вдигайте крачета и да не ви пука!"

Снимки: "Труд"