Въпреки безбройните налични цветови опции - от нежен люляк до ослепително жълто - паспортът на всяка отделна страна на планетата се придържа към един от четирите цвята: червен, син, зелен и черен.

Да, има леки вариации. Швейцарският паспорт например е аленочервен, докато по-голямата част от Европа предпочита бордо. Но няма паспорти в оранжево, жълто, бяло или розово.

Има правила, когато става дума за паспорти. Те трябва да бъдат направени от материал, който се огъва, трябва да бъдат машинно четими при температури от -10 ° С до 50 ° С и при относителна влажност на въздуха от 5 до 95%.

Що се отнася до дизайна, няма строги правила, а само предложения. Международната организация за гражданска авиация препоръчва размер 125 mm/88 mm и има указания за подходящ размер и шрифт. Но не казва нищо по отношение на цвета.

Така че защо е тази липса на разнообразие?

Просто казано, страните се придържат към по-консервативни цветове, защото те изглеждат по-официални, обяснява британският в. "Телеграф". Ярко зелено и бебешко синьо може да се харесват на модните марки, но те не радват фантазията на разумните бюрократи и държавни служители.

Освен това има политически и географски съображения по отношение на цвета на паспорта. Държавите от ЕС, с изключение на Хърватия, използват бордо. Може би това е съвпадение, но Турция, която се надява да се присъедини към ЕС, промени своите документи за пътуване от черни на бордо през 2010 г. 
 
Великобритания прие бургундско червено през 1988 г., но обяви връщане към синьо преди Brexit.

Повечето европейски страни, които не са в ЕС - Швейцария, Норвегия и Русия, например - също използват червено.

Синьото е предпочитано от повечето държави от Новия свят. Всичките 15 държави от Кариком (Карибска общност и общ пазар) използват тъмно синьо, както САЩ, Канада и голяма част от Южна Америка, пише Economic.bg.

Зеленото е избраният цвят за много страни с голямо мюсюлманско население, включително Саудитска Арабия, Египет, Мароко, Тунис, Туркменистан и Узбекистан. Този цвят има дълбоки връзки с исляма, счита се за любимия цвят на пророка Мохамед и се появява на много национални знамена в Близкия Изток и Северна Африка.

Черното е най-малко разпространеният цвят на паспорта - потребителите включват Мексико, Индия и Алжир.
 
Ето и карта, която показва какъв е цветът на паспортите на всяка държава по света:
 
 
Снимка The Telegraph