Изключително изящна и сравнително запазена статуетка на езическата богиня Кибела откриха археолозите Мая Мартинова и Биляна Здравчева при разкопки на пъпа на Пловдив. Находката е сензационна, защото статуята поразява със стилна изработка и с малките си размери. Главата на богинята липсва, защото явно през 4-ти век след Христа е бил направен опит мраморната статуетка да бъде унищожена.

Причината за това да бъде унищожена е било навлизането на християнството по нашите земи, а Кибела е езическа, фригийска, богиня, майка на легендарния цар Мидас.

"Намерихме я в опожарен пласт от късната Античност, когато християнството навлиза и се утвърждава по нашите земи. Тогава тези езически паметници са подложени на унищожение. Затова и статуетката е била опожарена, отчупена е и главата й, но тя има всички атрибути, за да разпознаем, че това е богинята Кибела. До момента сме намирали фрагментирани такива паметници, а тази статуетка е добре запазена", обясни Мая Мартинова.

Статуетката на богинята Кибела била намерена почти случайно, съобщи "Монитор". Археолозите използвали хубавото есенно време и на 26 октомври т.г. продължавали с разкопките край Централна поща. Те проучват терена, който доскоро бе частна собственост и едва, благодарение на дълги и трудни преговори, наскоро бе придобит от община Пловдив.

"Открихме я при разкопките на Форум – Север, които се извършват в терена, който беше доскоро частен имот. Този терен е необходимо да се проучи, защото с него ще се завърши цялостният комплекс и ще се пристъпи към изработване на проект за експониране, както направихме при Форум – Запад", обясни Мартинова.

По думите й откритата статуетка е била изработена през 2-ри век след Христа, което означава, че находката е на 1800 години. Два века по-късно е бил направен опит статуетката да бъде унищожена.

"Богинята Кибела стои на трон. От двете й страни има два лъва и с лявата си ръка държи тимпан. Счупването на главата й и другите поражения говорят, че статуетката е била подложена на умишлено унищожение", обясни Мая Мартинова.

Намирането на находка с богинята Кибела е много голяма рядкост дори в Пловдив, където има богат археологически урожай.