Селфи, белфи и други подобни думи се внедриха в речника ни като у дома си. Мине малко време и хоп – на фронта се появява нов модерен израз. Това се дължи най-вече на популярната култура, която раздава наляво и надясно подобни щуротии като топъл хляб. Но какво можеш да кажеш при стотния път, в който гледаш с насмешка как Данчето игнорира любовните пориви на сър Джора в „Игра на тронове“ ? Провъзгласявам те за рицар на френдзоната (friendzone) , разбира се! През 2019 се появиха нови изрази, с които да ъпдейтнем романтичната терминология и ето кои са водещи в списъка ни:

Роучинг (Roaching)

Роучингът описва по-неприятна ситуация и от закотвянето във френдзоната. Този модерен термин се отнася за момента, когато разбереш, че половинката ти се среща с други хора, т. е. този човек те роучва. Най-често се случва ти да вдигнеш скандал, а отсрещната страна да ти изпелтечи, че не е разбрала, че връзката ви е моногамна. WTF? Тук спокойно можете да кажете – вината е в теб, не в мен и да си стегнете багажа.

 

Каспъринг (Caspering)

Каспърнинг... Приликата с действителни анимационни герой не е случайна. Каспърниг идва от любимото на малки и големи духче Каспър. Това е по-леката версия на популярния Гоустинга (Ghosting) . Вместо напълно да изчезнете изневиделица, както е при Гоустинга, при Каспъринга образът ви избледнява постепенно. В рамките на няколко дни отговаряте все по-рядко на съобщенията и на обажданията на даден човек, надявайки се да разбере намека и да ви остави намира. Ако ли не – минете директно на режим Гоустинг и оставете клетника да страда в агония.


Бенчинг (Benching)

Спортните запалянковци сигурно вече се досещат какво означава този термин. На терена играчът е benched, когато е закотвен да търка резервната скамейка без реален шанс да стане титуляр. Метафората е същата и когато става дума за романтичните отношения. Терминът датира от тази година и ако си мислите, че някой ви дава напразни надежди за сериозна връзка, то значи върху вас е приложен въпросният бенчинг.


Орбитинг (Orbiting)

Ако бившият ви продължава да следва по орбита всяко ваше движение онлайн, това означава, че той си служи с новоизлюпената практика орбитинг. Целта й е човекът, с когото вече не сте заедно, да продължава да ви напомня за себе си и да демонстрира, че продължава да се интересува от вас. И ако си мислите: „О, това е много мило“, грешите. Дори напротив, по-често след орбитинг бившите не се събират, а развалят допълнително отношенията си. Причината – този, прилагащ практиката обикновено пречи на доскорошната си изгора да продължи напред. Дава сигнал и на ухажорите след себе си, че момичето все още е „негова територия“.


Събмарининг (Submarining)

С едно от най-абсурдните названия (ever!) през последните месеци навлиза и терминът събмарининг. Името си думичката взима от английската „подводница“ и реално именно на същия принцип действа и човекът, прилагащ тази практика. Нейните жертви обикновено завързват близък контакт с потенциално гадже, което след дни на среднощни обаждания, разходки на лунна светлина и т.н. изведнъж изчезват, сякаш се потапят безследно в морето. Без „извинявай“ и без никакви обяснения, те се завръщат в живота на жертвите си няколко месеца по-късно. А най-“хубавото“ е, че се преструват, че нищо не се е случило и дори повече – че вие си въобразявате, че поведението им е извън границите на нормалното.


БОНУС: Сташинг (Stashing)


В буквален превод от английски Stashing означава да „складираш“ нещо на тайно място. В света на Купидон пък сташинг означава да допуснеш любимия си до своите приятели и семейство само за да осъзнаеш, че чувствата не са реципрочни.

Източник: Монитор