Глобалната пандемия е преустановила много пътувания, но сега, когато някои места разхлабват мерките, сделките за къщи изглежда са по-добри от всякога.

 Чинкуефонди, градче в Южна Италия, нарича себе си изчистено от Covid-19, след като попречи на опустошенията на вируса и се надява, че неговият статус ще подобри привлекателността на домовете, които са на пазара за 1 евро.

 Целта, подобно на други дестинации, предлагащи подобни оферти, е да се обърне тенденцията на обезлюдяване, причинена от по-младите хора в търсене на работа. В Чинкуефонди, кметът Микеле Кония счита задачата за толкова сериозна, че му е дадено кодово име: "Операция красота".

„Намирането на нови собственици за многото изоставени къщи, които имаме, е ключова част от операцията , която започнах, за да възстановя влошените, изгубени части от града “, казва Кония.

„Израснах в Германия, където родителите ми са мигрирали, после се върнах, за да спася земята си. Твърде много хора са избягали от тук през десетилетията, оставяйки празни къщи. Не можем да се откажем от тях.“

 Въпреки че е заобиколен от естествената красота на национален парк Аспромонте и с изглед към Йонийското и Тиренското крайбрежие, градската природа на Чинкъфронди е белязана от разрушени жилища, казва Кония.



„Издигаме се между освежаващите хълмове и две топли морета, наблизо тече девствена река, а плажовете са само на 15 минути с кола. Но цял квартал на моя град лежи изоставен, с празни къщи, които също са нестабилни и рискови.“

 Чинкъфронди съобщава за нулеви случаи на коронавирус сред жителите си и се намира в регион, в който има едно от най-ниските нива на заразяване.

 В цялата страна Италия започна да отваря граници за посетителите, след като постигна значителен напредък в намаляването на инфекцията.

 Жилищните сделки тук работят малко по-различно в сравнение с други евтини оферти в Италия.

 Докато всички останали градове, които продават домове за едно евро, изискват авансово плащане до 5000 евро (5 655 долара), което купувачът губи, ако не успее да реновира къщата в рамките на три години, Чинкъфронди просто се изисква годишна застрахователна такса в размер на 250 евро до завършване на работата. 

 Новите собственици подлежат на глоба само в размер на 20 000 евро, в случай че не завършат реставрирането в рамките на три години. В други градове, предлагащи подобни схеми, новите купувачи са склонни да завършат строителните работи предсрочно, в рамките на една до две години.

"Ние просто искаме някаква сигурност, след като нов купувач се ангажира с проекта. Таксата е много ниска и цената на реставриране тук е в рамките на 10 000 до 20 000 евро, като се има предвид, че жилищата са уютни и малки . "

 Наличните къщи от един евро са приблизително 40-50 квадратни метра, размер, който съкращава времето за обновяване. Те са разположени в историческата древна част на града. Някои дори имат малък балкон с гледка.

 Градчето е известно като "Градът с ципове", тъй като се намира между Йонийското и Тиренското крайбрежие на Калабрия в краката на Италия. Има невероятна гледка към списъка на ЮНЕСКО, Еолийски острови, лесно достъпен от пристанището наблизо.

 Необичайното му име на италиански означава "петте села", отнасящи се до ранни селища от гръцки и византийски произход, които са били обединени в една общност през средните векове. Останки от старите укрепления на града могат да се видят в сводестите му алеи.

 Чинкъфронди е претърпял природни бедствия и чужди нашествия, но е оцелял през вековете, защитен от пиратски нахлувания от местоположението си над морето.

 Славни следи от минали цивилизации има навсякъде. Древногръцките думи оцеляват в местния диалект и в имената на места, улици и арки.

 

 Къщите, които понастоящем са на пазара за едно евро, някога са принадлежали на фермери, овчари, занаятчии и кожари. В момента има на разположение около дузина, но има потенциално повече от 50 празни жилища, които Кония планира да предаде на нови собственици.

"Ако получим огромно търсене, мога да отчуждя всички останали сгради, които са празни от десетилетия, а старите собственици никъде не се намират."

 Напълно реновирани къщи също се предлагат на ниски цени.

 Чинкъфронди е непознато дори за повечето италианци. Старите му изоставени квартали са частично покрити от буйната растителност. 

 Градът представлява лабиринт от многопластови улици и къщи в пастелен цвят, свързани от тесни алеи, сводести проходи и спираловидни неравномерни каменни стъпала, където стърчат парчета от срутени стари градски стени.

 По стените му растат цветя, папрати, мъх и мънички палми, вижда се зелена дограма, незатворени дървени врати и балкони на забравени къщи.

 
 
 Необичайният фолклор и живописните фестивали са сред плюсовите точки на града.

 Ключовото събитие е религиозното шествие на т. Нар. Боси "спанати" или "мъже от тръни", посветени на свети Роко, които носят огромни снопове във формата на камбани на главите си, символизиращи корони на тръни, които ги правят да изглеждат като ходещи дървета.

 Забавлението е гарантирано, уверява Кония. Панаирите и фестивалите на храната работят през цялото лято. Всяка вечер има специално събитие.

 Има фермерски панаири, включващи креативно готвене на картофи и ястия от сладък пипер, занаятчийски панаири, показващи ръчно изработени столове и саксии, и ловни панаири, където сочни обеди за диви свине се сервират на гостите.


Това е рай за храна.