В условията на пандемия на пръв поглед обикновените неща от предишното ни ежедневие придобиха различен вид. Например, разходката до магазина вече е цял ритуал с редица нови правила и мерки. Несъзнателно изградихме нов етикет на пазаруване, който цели да предпази нас и околните. Ето какво се промени според експерта по етикет Кристина Крънчева. 

✔️ Новите аксесоари. Маската се превърна в задължителен елемент от облеклото ни на публични места. Освен нея, в магазина може да са ни полезни мокри кърпички и дезинфекциращи гелове на спиртна основа, с които можем да забърсваме количките или кошниците преди употреба (а и след това, ако искаме да сме полезни за другите). Ръкавиците също са възможен вариант, но те няма да ни предпазят от вируса, ако пипаме лицето, носа и очите си с тях.

✔️ На опашка, но с дистанция. Хранителните вериги въведоха стриктни мерки за пропуск на територията на техните обекти. В момента признак на добри обноски е да спазваме метър-два отстояние от другия човек на опашката.

✔️ Списъкът – полезна необходимост. Ако преди пандемията можехме лесно да се върнем до магазина, защото сме забравили нещо, сега много по-добре е предварително да подготвим точен списък с необходимите продукти. По този начин ще структурираме пазаруването си, без пропуски, и ще избегнем ненужното презапасяване.

✔️ Не опипвайте и не връщайте продукти. По възможност не опипвайте всеки един продукт преди да го сложите в кошницата си. Опитайте да го изберете визуално. Носенето на ръкавици не ви извинява, тъй като те са само допълнителна повърхност, върху която вирусът може да се задържи и разпространява.

✔️ Опитайте да не говорите по телефона на касата. Това и преди беше поява на лош вкус, а сега, водейки разговори на касата, забавяте процеса и създавате потенциален риск от нарушаване на мерките за безопасност.

✔️ Безконтактното плащане. Дебитната или кредитната карта стават все по-предпочитан метод на плащане, вместо размяната на банкноти и монети. Още по-ценно в пандемията се оказва и безконтактното плащане, където действията са минимални.

Смятате ли, че част от тези нови правила в пазаруването ще се запазят и в бъдеще?