Съветът на всички е по време на пандемия и извънредно положение да останем вкъщи. Студеното време и неочакваният сняг ни накараха да приберем набързо по-леките дрехи и да върнем обратно пуловерите.

И макар да не се радваме толкова на снега, когато е в месеци, далечни от празниците за Коледа, то със сигурност можем да се завърнем към любимите ни супи.

Именно те са най-лесният начин да внесем малко топлина и уют в дома си, защото знаем, че няма по-сгряващо от аромата на топла супа.

Днес ще ви представим една универсална рецепта за зеленчукова домашна супа. Тя е лесна, защото общо взето можете да замените зеленчуците с други, които имате в хладилника си.

Необходими продукти:

3 картофа

2 домата

2 малки глави жълт лук

1 морков

фиде

1 яйце

1 ч.л. кисело мляко

2 с.л олио (зехтин също върши работа)

1 връзка копър

Целина

Начин на приготвяне

Поставете тенджерата на котлона и изсипете олиото или зехтина. Изчакайте да загрее и поставете нарязания на ситно лук. Запържете леко и оставете да се задуши. Към това добавете нарязания морков и целината. Оставете 5 минути на слаб огън да се задушат зеленчуците и добавете картофите, за да поемат от аромата. Изсипете водата в тенджерата и оставете да ври.

Когато картофите започнат да омекват, добавете нарязаните домати и фидето. След около 3-5 минути фидето ще е готово.

Дръпнете супата от котлона и изчакайте да изстине малко. Нарежете и изсипете копъра.

За застройката

В купа разбийте жълтъка на едно яйце и добавете киселото мляко. Разбийте добре до получаване на хомогенна смес. Темперирайте с бульон от супата, докато температурата се изравни и след това изсипете жълтъка с киселото мляко и бульона в супата на тънка струя, като постоянно разбърквате.