След като е летял в небето в продължение на 36 години, товарен самолет, потънал дълбоко във водите на Западна Турция, сега очаква любители на гмуркането от цял свят, пише турският вестник Hurriyet.

С 54 метра от носа до опашката и 44-метрово разстояние между крилата, товарния самолет Airbus A300 се превърна в най-голямия потънал самолет в света през 2016 г. край егейското крайбрежие в района на Кушадасъ в егейската провинция Айдън в Турция.

Въпреки че всички части на въздухоплавателното средство, включително фюзелажа, все още са в първоначалното си състояние, риби от много видове сега се шмугват във вътрешността му.

Инструкторът по гмуркане Такмак Саракоглу заяви, че потъването на самолета е засилило водолазния туризъм в региона. Той подчерта, че професионални водолази от различни страни са идвали да видят останките в миналото, но сега има само нови местни туристи поради новият коронавирус, пише БГНЕС.

Саракоглу подчерта, че в района не е имало гмуркачи преди самолетът да е потопен в морето.

Тъй като много морски видове гнездят около самолета, мястото се е превърнало в незаменима дестинация за водолази и за подводни фотографи.