Мразите ли да ядете определени зеленчуци? Това може би се дължи на гените ви, твърдят щатски учени, които са направили проучване по този въпрос.

Наследяването на две копия от определен ген за неприятен вкус осигурява "ниво на горчивост, което може да развали деня ви", когато консумирате храни, като броколи и кълнове, твърдят те. Това може би обяснява защо някои хора намират за трудно да включват достатъчно зеленчуци в хранителния си режим.

Този ген може също така да направи вкуса на бирата, кафето и тъмния шоколад неприятни.

От еволюционна гледна точка, чувствителността към горчивия вкус може да е от полза, тъй като защитава хората от това да ядат неща, които може да са отровни, пише profit.bg. Но според доктор Дженифър Смит от Университета на Кентъки тази чувствителност също така пречи на някои хора да консумират достатъчно зеленчуци и плодове.

Всеки човек наследява две копия от вкусов ген на име TAS2R38. Той закодира протеин във вкусовите рецептори на езика, което ни позволява да усещаме горчивина. Хората, които наследяват две копия от вариант на гена TAS2R38, на име AVI, не са чувствителни към горчивите вкусове от определени химикали.

Тези с едно копие на AVI и друго копие, на име PAV, усещат горчивите вкусове на тези химикали, но не до такава степен, както хората с две копия на PAV, които често са наричани "супер дегустатори" и намират някои храни за изключително горчиви.

Учените са провели проучване сред 175 души и открили, че хората с тези две копия на PAV версията на гена ядат само малки количества зеленолистни зеленчуци, които са полезни за сърцето.

Учените се надяват да проучват дали използването на подправки може да скрие горчивия вкус и да направи зеленчуците по-привлекателни за хората, които са „програмирани“ да не харесват определени зеленчуци.