Руски моряци откриха четири неизвестни острова в Червено море. Откритието е било направено по време на научна експедиция за картографирането на морето от екипажа хидрографския кораб на Черноморския флот „Донузлав“.

По време на 99-дневна експедиция, в която моряците са изминали повече от 5 500 морски мили и са проучили площ от около 7 000 квадратни километра в Черно, Средиземно и Червено море. Това съобщи началникът на отдела за информационна поддръжка на Черноморския флот, капитан 2-ри ранг Алексей Рулев, цитиран от руските информационни агенции.

Руски моряци откриха 4 неизвестни острова

В своя доклад, след края на експедицията,хидрографите описват, освен откриването на новите географски обекти, 3 коралови острова, които са проучили.

Предишната подобна експедиция, която описва и изследва тази част от света, е проведена през 1911 г.. Събраните данни при настоящото проучване ще помогнат за запълването на белите петна в определени райони и зони на акваторията, пише Факти.бг.

След завръщането си екипът е предал резултатите в централната картографска служба на ВМС за коригиране на навигационните карти. Така ще се гарантира безопасното корабоплаване както на военни, така и на граждански кораби.

Хидрографския кораб "Донузлав" разполага с модерно оборудване за радарни, метеорологични и химико-хидроложки наблюдения, както и две лодки за хидрографски проучвания. На борда му могат да се качат екипаж от 58 души и научен екип от 12 души.