"Всички знаем, че кучето има невероятно обоняние. Когато започнат някои патологични промени в организма, то го чувства много добре“, казва молекулярният биолог, биохакер Станислав Полозов. 

Според него има многобройни проучвания, в които кучетата показват невероятни резултати при идентифицирането на онкологията, метаболитните промени. През 2012 г. холандски учени обучиха бигъл на бактерията, отговорна за тежка диария - от 50 проби той безпогрешно определи 100 процента. Освен това кучетата чувстват специфични миризми не само в човешките секрети, но и във въздуха.

"В нашето тяло протичат биохимични процеси и дори преди появата на висока температура, възпаление, вирусът вече осъществява някаква дейност, която кучето на теория е в състояние да улови дори в издишан въздух. Тоест с помощта на кучета бихме могли да установим пациента много преди термичните изображения да направят това. Но тук, разбира се, са необходими мощни техники за обучение на кучета.

Преди около месец изпратих много писма до международни организации... И наскоро The Telegraph съобщи, че кучета вече се обучават във Великобритания за идентифициране на заразени туристи на летищата. Много добра новина!

На пръв поглед идеята може да изглежда... да речем, екзотика. Но сега учените и всички креативни хора не трябва да си позволяват да бъдат неактивни, да се страхуват да изглеждат наивни и да се оглеждат как професионалната общност ще ви възприеме. Просто няма време за това. Всяка нерешителност в кариерата ще струва хиляди животи", казва ученият.

Кой е Станислав Полозов?

След като завършва Киевския държавен университет със специалност „Молекулярна биология и генетика“, Станислав ПОЛОЗОВ работи в различни научни проекти, включително като изследовател в Института по молекулярна онкология в Хановерското медицинско училище MHH.de.

От 2005 г. той се интересува от забавянето на стареенето на човека, пише www.kp.ru. От 2015 г. - съосновател и координатор на нестопанската научна група за радикално удължаване на живота RLEGroup.net, която събира научни открития в световен мащаб и предлага най-реалистичните за използване.

Снимка: REUTERS

Превод: Glas.bg