Историята познава случаи, в които човешки тела, открити от полицията, се оказват тленни останки на древни хора? Това се е случвало главно на места, където почвата е торф, а ниската температура на водата има качествата да "консервира" материята. Намерените по такива места човешки останки, археолозите са кръстили "блатни хора".

В торфена местност във Великобритания е открита мумията на 25-годишен мъж, живял между 20-те и 90-те години на новата ера. Той е умрял от рана, нанесена му по време на убийство с ритуален характер, твърдят специалистите.

Разбит е черепът на мъжа, гърлото му е прерязано, счупени са му няколко ребра. На шията му е открита тънка кожена връзка. Според анализите, в стомаха му има пържени зърна и следи от имелови растения, считани за свещени от древните друиди.

През 2011 г. пак в торфена местност в Ирландия е намерено човешко тяло на 4 000 години. И този човек е умрял от насилствена смърт. Той е със счупени гръбнак и ръка, по гърба му има множество рани.

Според една от версиите, останките са на високопоставен човек, а смъртта му е била жертвоприношение.

Древните ирландци вярвали, че ритуален брак на краля с богинята на Земята осигурява силна защита на територията им. И ако бедствията продължавали, те смятали този "брак" за неудачен и принасяли краля си в жертва на боговете.

В Ирландия е намерен още един "блатен човек" - през 2003 г. около Холма Кроган. Археолозите смятат, че той е умрял между 362-ра и 175-а година преди новата ера.

Основната версия е, че той е бил низвергнат владетел. Знак за това били отрязаните зърна на гърдите му. Някога келтите, в знак на покорство към владетеля, целували зърната на гърдите му, а когато по някаква причина той загубвал доверието им и властта, ритуално ги отрязвали.

Тялото на мумията е съхранило следи от насилие: мъжът е бил заклан с нож, след което тялото му е било обезглавено и разрязано на две части. Ръцете му били завързани отзад. Анализ на остатъците храна в стомаха на мъжа показали скромна предсмъртна трапеза - каша с масло.

През 1950 г. в торфена местност в Дания е открита мумията на човек, на възраст около 350 години. Главата му е съхранена от шапка от овнешка кожа.

Проведеният анализ на съдържимото в стомаха му говори, че човекът е ял супа от зърнени растения. Както стана ясно, счита се, че тази храна има ритуален характер.

Археолозите смятат още, че мъжът е имал жена, чиято мумия е открита наблизо. При нея били добре запазени косите, оформени в прическа. Намерен е остатък от въже на шията й, което говори, че жената може да е била обесена.

Пак в Дания е било намерено добре съхранено тяло на приблизително 30-годишен мъж, живял в блатна местност около 290 г. преди новата ера.

Запазени са косите му и ноктите на пръстите на ръцете му. Според археолозите този човек първо е бил убит, а след това са прерязали гърлото му от едното до другото ухо, след което хвърлили трупа му в блатото.

През 1835 г. в блатна местност в Дания е намерено добре съхранено тяло на 50-годишна жена, живяла в 5-и век преди новата ера.

В началото специалистите решили, че това може да е тялото на кралицата на Норвегия Гуинхелда, която според легендата е била удавена по заповед на краля.

Тази версия, обаче, не се потвърдила. Така или иначе, остатък от въже на шията на жената говори за насилствена смърт.

На север от Германия е било намерено мумифицирано тяло на 14-годишен младеж, живял между 41-ва и 118-а година от новата ера.

В началото, поради тънките кости, археолозите решили, че тялото е на момиче, но после стигнали до извода, че става въпрос за момче в тийнеджърска възраст с болест на растежа.

Рентгенов анализ на костите на младежа доказали това предположение. Според археолозите момчето страдало от изтощение на организма, причинено от глад.

През 1936 г. в блатата на западното крайбрежие на Швеция било намерено тяло на човек, умрял между 1290-та и 1430-а година.

Съдейки по облеклото, обувките и някои аксесоари, останките са на богат човек с висок социален статус.

По главата му имало следи от няколко удара - в челюстта, дясното ухо и тила. Последният удар е бил смъртоносен, твърдят експертите.

През 1959 г. в Детген, Германия, било открито обезглавеното тяло на 30-годишен човек, чиято глава се намирала на 3 метра от тялото му.

Експертите са категорични, че не става дума за ритуално убийство, а по-скоро за суеверие.

Според една от версиите обезглавяването целяло да гарантира, че човекът няма да може да се "върне" сред хората във вид на зомби?

Източник: impressio